Kliniğimizde takip edilen taşiaritmili hastaların klinik özellikleri ve izlem sonuçları
The clinical characteristic and follow-up results of patients with tachyarrhythmias in our clinic
  1. Tez No: 361406
  2. Yazar: ELİF BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ CEVİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Taşiaritmi, elektrokardiyografi, çocuk, Tachyarrhythmia, electrocardiography, children
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Pediatrik yoğunbakım ve acil ünitelerinde aritmiler çok nadir görülmemesine rağmen pediatrik aritmilerin önemi ile ilgili bilgi azdır. Yeni tanı yöntemlerinin gelişmesi ve çocuklarda kalp ameliyatı sayılarının artması nedeniyle, çocukluk çağında ritim ve iletim problemlerinin tanınma ihtimali artmıştır. Bu çalışmada, Ağustos 1998 - Kasım 2013 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji ünitesinde taşiaritmi ve/veya taşiaritmi potansiyeli taşıyan kardiyak sendromlar tanısı alan ve tıbbi kayıtlarına ulaşılabilen 162 hasta klinik özellikleri ve izlem sonuçları yönünden incelendi. Hastaların 97'si (%59.9) erkek, 65'i (%40.1) ise kız idi ve yaş ortalaması 7.1±5.6 yıl idi. Hastaların %44.1'inde (n=44) konjenital kalp hastalığı mevcut idi. En sık başvuru yakınması çarpıntı ikinci sıklıkta ise bayılma idi. Doksan yedi hastada supraventriküler taşikardi (SVT) (%59.9), 33 hastada ventriküler taşikardi (VT) (%20.4), 32 hastada (%19.7) ise aritmi potansiyeli taşıyan kardiyak sendromlar (Wolf-Parkinson-White sendromu (WPW), Uzun QT sendromu, Brugada sendromu vb) saptandığı belirlendi. Supraventriküler taşikardili hastaların yaş ortalaması 6.97±6.02 yıl, VT tanılı hastaların ise 10.1±4.6 yıl idi. Supraventriküler taşikardili hastalarda en sık taşiaritmi mekanizmasının AVRT (n=42, %43.3) olduğu görüldü. Hastaların 14'ünde (%14.4) başvuru anında konjestif kalp yetmezliği (KKY) klinik bulguları mevcut idi. Bu hastaların 10'unda KKY taşikardiye bağlandı. Ventriküler taşikardi tanılı 33 hastanın 18'inde (%54.5) yapısal kardiyak bozukluk mevcut idi. Herhangi bir taşiaritmi saptanmış olmamasına rağmen EKG örneklerinde taşiaritmi potansiyeli taşıyan bozukluklar tespit edilen hastaların 29'unda WPW sendromu, 2'sinde uzun QT sendromu ve birinde Brugada sendromu saptanmıştı. Sonuç olarak çocuklarda taşiaritmiler içinde en sık SVT görülmektedir. Ventriküler taşikardili hastalarda yapısal kalp hastalığı sıklığı yüksektir. Wolf-Parkinson-White sendromlu hastalar tamamen asemptomatik olabilirler. Nadir görülen kanalopatilerin gözden kaçmaması için hastalar daha dikkatli muayene edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Although arrhytmias are not uncommon in pediatric intensive care and emergency department, little is known about the importance of pediatric arrhytmias. The development of new diagnostic methods and the increase in the number of cardiac surgery in children, rhythm and conduction problems in childhood is increasingly being defined. In this study we investigated the clinical characteristics and follow-up results of children diagnosed as having tachyarrhythmias and/or cardiac syndromes having tachyarrhythmia potential between August 1998-November 2013 in Atatürk Universitiy Division of Pediatric Cardiology. Of the patient 97 (59.9%) were male and the mean age was 7.1±5.6. In 44.1% of the patients congenital heart disease was present. Most frequent complaint on admission was palpitation and second was syncope. In 97 (59.9%) diagnosis was supraventricular tachycardia (SVT), in 33 (20.4%) ventricular tachycardia (VT) and in 32 (19.7%) cardiac syndromes having tachyarrhythmia potential (Wolf-Parkinson-White syndrome (WPW), Long QT syndrome and Brugada syndrome). Among patients with SVT the most frequent mechanism was accesory pathway mediated tachycardia (n=42, 43.3%). In 14 (14.4%) of patients with SVT, signs of congestive heart failure was present on admission and in 10 of them it was a result of SVT. In 18 (%54.5) of 33 patients with VT structural heart disease was present. Among patients with a cardiac syndrome having tachyarrhythmia potential but no documented tachyarrhythmia, 29 had WPW syndrome, 2 had long QT syndrome and one had Brugada syndrome. In conclusion, among children with tachyarrhythmia the most frequent mechanism is SVT. Frequency of structural heart disease in more frequent among children with VT. About half of the children with WPW syndrome are asymptomatic. Patients with mild symptoms related to tachyarrhythmias should be carefully evaluated inorder to diagnose the rare types of cannalopathies.