Malign melanom hücre dizilerinde BRAF inhibitörü direncinin HIF 1 ekspresyonu ile ilişkisinin araştırılması
The relation of BRAF inhibitor resistance and HIF 1 expressions in malign melanom cell lines
  1. Tez No: 525916
  2. Yazar: GÜLSÜM GENÇOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BASKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dermatoloji, Onkoloji, Dermatology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Malign melanom, BRAF inhibitörü, direnç, tedavi, HİF inhibitörü, Malign melanoma, BRAF inhibitor, resistance, therapy, HIF inhibitor
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Malign melanom en ölümcül deri tümörü olup son yıllarda insidansi giderek artmaktadır. melanomun kemoterapotiklere ve radyoterapiye yanıtsız oluşu, BRAF inhibitörlerine karşı hızlı gelişen direnç tedavi güçlüklerinin başında yeralmaktadır. Melanomda MAPK yolağındaki mutasyonlar karsinogenezin kilit noktası olup bu yolağın inhibitörlerine karşı gelişen direncin engellenmesi tedavi stratejilerinin temelini oluşturmaktadır. Hipoksia, tümör mikroçevresinde oluşan düşük oksijen seviyesini tanımlamaktadır. Oluşan reaktif oksijen türleri prolil-hidroksilaz enzimleri üzerinden HIF-1α genini ve HIF-1α hedef mekanizmalarını etkilemektedir. Hipoksik koşullar, hücrede apoptoz veya proliferasyon gibi farklı yolakları aktive edebilmektedir. Hipoksinin BRAF inhibitörlerine dirençte etkisi olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Direnç gelişim mekanizmalarının belirlenmesi ve muhtemel hedef moleküllerin tanımlanması bu alandaki tedavi başarısızlıklarının önüne geçecek bu hastalara daha uzun sağ kalım hatta kür şansı tanıyabilecektir.
Özet (Çeviri)
Malign melanom is the most fatal skin tumour with an increasing incidence. The unresponsiveness to chemotherapy and radiotherapy and rapid resistance to BRAF inhibitors are the main treatment difficulties. Mutations in the MAPK pathway are the main factor in carcinogenesis in melanoma, and the inhibition of resistance to MAPK inhibitors is principal for treatment. Hypoxia defines the low oxygen level in tumour microenviroment. Reactive oxygen species effects the HIF-1α gene and HIF-1α target mechanisms. Hypoxic conditions activates different pathways such as apoptosis and proliferation. The effect of hypoxia on resistance to BRAF inhibitors is still unknown. The determination of resistance mechanisms and definion of possible target molecules will prevent therapy failure and obtain longer survival rates and curability.