Dislipidemik obez çocuklarda nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranının değerlendirilmesi
The assessment of the neutrophil-to-lymphocyte ratio and platelet-to-lymphocyte ratio in dyslipidemic obese children
  1. Tez No: 525925
  2. Yazar: TUĞÇE DAMLA DİLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖZLEM BOSTAN GAYRET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, dislipidemi, nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı, Children, dyslipidemia, neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
DİSLİPİDEMİK OBEZ ÇOCUKLARDA NÖTROFİL LENFOSİT ORANI VE PLATELET LENFOSİT ORANININ DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Çocukluk çağı obezitesi tüm dünyada giderek artan en önemli çocuk sağlığı sorunlarından biridir. Obezite ile birlikte olan dislipidemi, erişkin dönemde aterosklerotik hastalıklar için bir risk faktörüdür. Bu çalışmada çocuklarda, obezitenin ciddi bir komplikasyonu olan dislipidemiyi öngörmede nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve platelet-lenfosit oranının (PLO) kullanılabilirliğini araştırdık. Yöntem: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde obezite tanısı alan 11-17 yaş arası 207 olgu ve herhangi bir rahatsızlığı olmayıp rutin amaçlı tam kan tahlili yapılan 50 olgu retrospektif olarak incelendi. Olguların cinsiyetleri, yaşları, muayene bulguları kaydedildi. Obez çocuklarda ilk başvuruda alınan tam kan sayımında lökosit, hemoglobin, trombosit, ortalama trombosit hacmi, nötrofil ve lenfosit düzeyleri değerlendirildi. Nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranı hesaplandı. Açlık kan şekeri (AKŞ) ve açlık insülin, serum aminotransferaz değerleri ve lipid profili kaydedildi. Bulgular: Obezite tanısı alan 207 olgunun 99'unda (%47,82) dislipidemi saptanırken, 108 olguda (%52,18) dislipidemi saptanmadı. Dislipidemi saptanan olguların sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı ve açlık insülin düzeyi dislipidemi olmayan gruptan daha yüksekti. Dislipidemik grubun PLO ortalaması 112,75±39,11, dispidemik olmayan grubun PLO ortalaması 104,78±31,38, kontrol grubunun PLO ortalaması 110,20±39,35 olup grupların PLO ortalaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,353). NLO ortalaması dislipidemik grupta 1,52±0,69, dislipidemik olmayan grupta 1,66±0,81, kontrol grubunda 1,72±1,26 idi. Her üç grubun NLO ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,295). Sonuç: Çalışmamızda obez çocuklarda PLO ve NLO ile dislipidemi arasında ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: Childhood obesity is one of the most important children's health problems that is gradually increasing all over the world. Dyslipidemia which coexists with obesity is a risk factor for atherosclerotic diseases in adulthood. In this study, the usability of the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and the platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) in predicting dyslipidemia, a serious complication of obesity, in children was investigated. Method: 207 cases aged between 11-17 years who were diagnosed with obesity at the Pediatrics Clinic of our hospital and 50 cases with no disorders whose complete blood count was performed for routine purposes were retrospectively investigated. The genders, ages, and examination findings of the cases were recorded. In obese children, leukocyte, hemoglobin, platelet, mean platelet volume, neutrophil and lymphocyte levels were evaluated in the complete blood count performed at the first admission. The neutrophil-to-lymphocyte ratio and the platelet-to-lymphocyte ratio were calculated. Preprandial blood glucose (PBG) and preprandial insulin, serum aminotransferase values, and the lipid profile were recorded. Findings: While dyslipidemia was determined in 99 (47.82%) of 207 cases who were diagnosed with obesity, it was not determined in 108 (52.18%) cases. The systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and preprandial insulin level were higher in cases with dyslipidemia than the group without dyslipidemia. The PLR average of the dyslipidemic group was 112.75±39.11, the PLR average of the non-dyslipidemic group was 104.78±31.38, and the PLR average of the control group was 110.20±39.35, and there was no statistically significant difference between the PLR averages of the groups (p=0.353). The NLR average was 1.52±0.69 in the dyslipidemic group, 1.66±0.81 in the non-dyslipidemic group, and 1.72±1.26 in the control group. No statistically significant difference was observed between the NLR averages of all three groups (p=0.295). Conclusion: In this study, no correlation was determined between the PLR and NLR and dyslipidemia in obese children.