Obezite, adipositokinler ve böbrek fonksiyon bozuklukları
Obesity, adipocytokines and renal dysfunction
- Tez No: 316633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: apelin, vaspin, NGAL, apelin, vaspin, NGAL
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Obezite, adipositokinler ve böbrek fonksiyon bozuklukları. ESOGTF çocuk sağlığı ve hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Genel pediatri, beslenme-metabolizma ve endokrin polikliniklerinde ekzojen obezite nedeniyle takip edilen 57 hasta ve 22 sağlıklı çocuk çalışmaya (kontrol grubu olarak) alındı. Hasta ve kontrol gruplarında AKŞ, insülin, LDL, TG, TK, HDL, hCRP, PCT, apelin ve vaspin düzeyi; idrarda NGAL ve ß2 mikroglobulin ve hastalarda 24 saatlik idrarda GFR, proteinüri, mikroalbuminüri çalışıldı. Obez hastalarda kontrol grubuna göre BMI, insülin direnci, hCRP, vaspin, apelin, LDL, TG ve TK yüksek; HDL düşük saptandı. İstatistiksel olarak belirgin olmasa da obez çocuklarda NGAL düzeyi daha yüksek bulundu. Obez hastalarda GFR ve proteinüri; proteinüri ve mikroalbuminüri düzeyi arasında pozitif bir korelasyon saptandı. Dislipidemi açısından dislipidemi-1'e göre; dislipidemik hastalarda, dislipidemik olmayanlara göre hCRP ve vaspin düzeyi yüksek; dislipidemi-2'ye göre dislipidemik olanlarda dislipidemik olmayanlara göre GFR daha yüksek; NGAL düzeyi düşük saptandı. İnsülin direnci olan hastalarda olmayanlara göre vaspin ve TK düzeyi yüksek saptandı. HT olan hastalarda HT olmayanlara göre vaspin düzeyi yüksek ve apelin düzeyi düşük saptandı. Metabolik sendrom kriterlerine uyan hastalarda uymayanlara göre hCRP ve GFR düzeyi yüksek ve apelin düşük bulundu. Sonuç olarak çocuklardaki obezite dislipidemi ile kronik inflamasyona yol açmaktadır. Obez hastalardaki GFR artışı dislipidemi ile ilişkilidir. GFR, proteinüri ve mikroalbuminüri bağlantısı ve NGAL artışı; dislipidemik hastalardaki GFR artışının patolojik olduğunu düşündürmektedir. Obezite ile yağ dokusundan salınan vaspin düzeyinin dislipidemi, insülin direnci ve HT ile artması vaspinin obeziteye bağlı komplikasyonlara yanıt olarak arttığını göstermektedir. Hipertansif hastalarda apelin düzeyinin düşük olması apelinin tansiyon gelişiminde etkili bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity, adipocytokines and renal dysfunction. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Pediatry Thesis of Specialization in Medicine, Eskişehir, 2012. Fifty seven patients following general pediatry, nutritional-metabolic and endocrine policlinics with the diagnosis of exogenous obesity and 22 healthy children (as a control group) were included the study. FBG, insulin, LDL, TG, TC, HDL, hCRP, PCT, apelin and vaspin levels from serume samples and NGAL and ß2 microglobulin from urine were examined in both patient and control groups and GFR, proteinuria and microalbuminuria were examined in patients. BMI, insulin resistance, hCRP, vaspin and apelin, LDL, TG, TC levels were found higher and HDL level was lower in obese patients compared to controls. Eventhough statistically not evident, NGAL level was found higher in obese children. A positive correlation was found beween GFR and proteinuria; proteinuria and microalbumiuria in obese patients. According to dyslipidemia-1, hCRP and vaspin levels were higher in dyslipidemic patients and GFR was higher and NGAL was lower according to the dyslipidemia-2 group. Vaspin and TC levels were found higher in patients with insulin resistance. Vaspin level was higher and apelin level was lower in hypertensive patients. hCRP and GFR levels were higher and apelin level was lower in patients who meet the criteria of metabolic syndrome. As conclusion, childhood obesity is related to the chronic inflammation; GFR increases in obese patients; we believe that it is associated with dyslipidemia. GFR, proteinuria and microalbuminuria relation and NGAL increase is supposed, GFR increase in dislipicemic patiens is patalogic. Vaspin released from fat tissue with obesity increases with dyslipidemia, insulin resistance and hypertension and it indicates that vaspin increases against obesity-related complications as a compensatory response. Decreased apelin level in hypertensive patients indicates that apelin is an effective factor for developing tension.