Acil serviste pulmoner emboli tanısı ile trombolitik tedavi alan hastaların klinik seyirlerinin incelenmesi
Investigation of the clinical situes of the thomas who were thrombolytic treatment with emergency service pulmonary embolian diagnosis
  1. Tez No: 525956
  2. Yazar: EMRE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DENİZBAŞI ALTINOK, DR. KEREM ALİ KABAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, TPA ( Alteplase), Mortalite, Pulmonary embolism, TPA (Alteplase), Mortality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız pulmoner emboli tanısı ile trombolitik ilaç tedavisi alan hastaların klinik seyirlerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran ve pulmoner emboli tanısı ile trombolitik ilaç alan( TPA) ( Alteplase) tedavisi alan hastaların dosyaları geriye dönük üç yıl olarak incelenmiş, bu hastaların bilgileri çalışma formuna kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 18 hasta alınmıştır. Çalışmamızda 10 bayan, 8 erkek hastaya TPA tedavisi verildiği görülmüştür. Hastaların yaş ortalaması 61,6 olarak hesaplanmıştır. Hastalardan 10 tanesine KPR ( Kardiyopulmoner Resusitasyon) uygulanmıştır. 13 hastaya Pulmoner BT Anjio çekilerek Pulmoner emboli tanısı konulmuştur. 16 hastanın Ekokardiyografik tanısı mevcuttur. Çalışmaya dahil edilen 8 hastanın bilinen bir hastalık öyküsü bulunmamaktadır. 6 hasta bilinç kaybı ile müracaat etmiş, 9 hasta nefes darlığı şikâyeti ile müracaat etmiş. 3 hasta göğüs ağrısı şikâyeti ile müracaat etmiş, 1 hasta ise öksürük ve balgam şikâyeti ile müracaat etmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 6 tanesi hayatına devam etmekte ve 13 hasta TPA tedavisine rağmen hayatını kaybetmiştir. Mortalite oranı %66 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Pulmoner Emboli özellikle yaşlı nüfusun artması ile acil servislere senkop, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi semptomlar ile müracaat edebilmektedir. TPA tedavisi özellikle durumu stabil olmayan hastalarda hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the clinical course of patients with pulmonary embolism and thrombolytic therapy. Material and Method: Patients who applied to Marmara University Medical Faculty Emergency Department and who received pulmonary embolism diagnosis and thrombolytic drug (TPA) (Alteplase) treatment were retrospectively reviewed for three years and the information of these patients was recorded in the study form. Findings: 18 patients were excluded from the study. TPA treatment was given to 10 female and 8 male patients in our study. The average age of the patients was calculated as 61.6. CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) was applied to 10 of the patients. Pulmonary embolism was diagnosed in 13 patients. Echocardiographic diagnosis of 16 patients is available. Eight patients included in the study did not have a known disease history. 6 patients applied with loss of consciousness, 9 patients complained of breathlessness. 3 patients had a complaint of chest pain, 1 patient had a cough and sputum complaint. Six of the patients included in the study continued to live and 13 patients lost their lives despite TPA treatment. Mortality rate was calculated as 66%. Conclusion: Pulmonary embolism can be treated with symptoms such as syncope, shortness of breath, chest pain in the emergency departments especially with the increase of the elderly population. TPA therapy can be used as a life-saving treatment, especially in patients with unstable conditions.