Mesane tümörlerinde M2 ve M3 muskarinik reseptör ekspresyonu
M2 and M3 muscarinic receptor expression in bladder tumor
  1. Tez No: 525957
  2. Yazar: MEHMET KAZIM ASUTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER TİNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: m2 muskarinik reseptör, m3 muskarinik reseptör, mesane kanseri, ürotelyal karsinom, western emdirimi, immunhistokimya, m2 muscarinic receptor, m3 muscarinic receptor, bladder cancer, urothelial carcinoma, western blot, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Batılı toplumlarda mesane kanseri sık görülen ürogenital kanser türlerindendir. Mesane kanserleri içinde ürotelyal/transizyonel hücreli karsinom %90 ile en sık görülen kanser tipidir ve kendi içinde oldukça heterojen bir hastalıktır. Ürotelyum hücreleri bir takım sinyal molekülleri ve nörotransmiterler ile etkileşim halindedir. Bunlar arasında muskarinik asetil kolin reseptörleri hem detrusor kasında hem de ürotel hücrelerinde eksprese edilir ve normal insan mesanesi biyolojisinde önemli rol oynarlar. Özel olarak M2 ve M3 reseptörleri mesanede en fazla bulunan reseptörlerdir. M2 reseptörleri esas olarak mukozadaki şemsiye hücrelerinde sunulur ve M3 reseptörlerinden 3 kat fazla bulunur. Muskarinik reseptörlerin kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalık üzerindeki rolü yakın zamanda ortaya çıkmıştır. Diğer kanser tiplerinde olduğu gibi mesane kanserlerinde de muskarinik reseptörlerin rolü olabileceğini düşünerek bu çalışmada insan mesane tümörü dokularında muskarinik reseptör ekspresyonu incelendi. Bunun için muskarinik reseptörlerin mesanede en fazla bulunan alt tipi olan M2 ve M3 alt tipleri değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Mesane kanser doku örneklerinde M2, M3 muskarinik reseptör proteinlerinin ekspresyonunun araştırılması amaçlanan bu çalışmada daha güçlü analitik verilere ulaşabilmek için hem immunhistokimyasal hem de Western emdirimi tekniği ile hastalardan alınan mesane tümörü dokuları incelendi. Transüretral rezeksiyon yolu ile alınan mesane tümörü doku örnekleri homojenize edildikten ve santrifüj edildikten sonra tekrar süspanse edildi ve −80◦C'de saklandı. Protein içeriği Lowry metodu ile analiz edildi. Jelden nitroselüloz membrana aktarım yapıldıktan sonra M2 veya M3 reseptör protein poliklonal antikorları ile inkübe edildi. Bio-Rad Molecular Analyst yazılımı kullanılarak dansitometrik analizler yapıldı. Tüm istatistiksel hesaplamalarda p< 0.05 değerleri anlamlı kabul edildi. Aynı zamanda patoloji bölümü tarafından M2 ve M3 reseptör ekspresyonunun bir başka yöntemle daha değerlendirilebilmesi için immunhistokimyasal incelemeler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 45 hastanın verileri incelendi. Yapılan istatistik inceleme sonucunda M2 reseptörleri T2 (kasa invazif hastalık) ve progresyonu olan hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek oranda saptandı. Muskarinik M2 reseptör düzeyinin yüksek evre ve progresyonu olan hastalarda daha yüksek oranda bulunması hasta yaşı ve alt üriner sistem semptomlarından bağımsız olduğu bilgisi elde edildi. M3 muskarinik reseptör düzeyi ile tümör evresi ve tümör derecesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Muskarinik reseptörler, mesane fizyolojisinde önemli rol oynarlar. Bununla birlikte bu reseptör proteinlerinin onkolojik hastalıklarda da önemli rolü olabileceği görülmüştür. Yapılan bu çalışmada muskarinik M2 reseptör düzeyinin kasa invaze mesane tümöründe, kasa invaze olmayan hastalığa göre daha yüksek oranda bulunması, M2 reseptör blokajının bu hastalığın tedavisinde araştırılabilecek bir yaklaşım olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Bladder cancer is one of the most common urogenital cancers of Western society. Transitional cell carcinoma is a heterogeneous cancer type, which costitudes 90% of all bladder cancers. Urothelial cells are continuously in relation with several signal molecules and neurotransmitters. One of these, muscarinic acetyl choline receptors, are expressed on both urothelial cells and detrusor muscle and play a great role in human bladder physiology. Specifically M2 and M3 type receptors are the most common receptors of bladder. M2 receptors are specially found on umbrella cells on the mucosa layer of bladder and almost up to three times more frequent than M3 receptors. Some of the recent studies show the importance and role of muscarinic receptors on some types of disease. In this study muscarinic receptor expression, namely M2 and M3 subtypes of muscarinic receptors were analyzed on bladder tumor samples. Materials and Methods: In order to have a strong evidence of M2 and M3 subtypes in bladder tumors, the samples were analyzed both with Western blot technique and with immunohistochemistry. Bladder tumor samples, which are collected by transurethral resection of the bladder, are homogenized, centrifuged and preserved at -80◦C. Protein component was analyzed via Lowry method. p< 0.05 data were accepted as statistically significant. The samples also were analyzed by pathologists with immunohistochemistry technique for M2 and M3 muscarinic receptor expression. Results: Data of 45 patients were analyzed. Statistical analyses show that patients with pathological T2 stage and with progressed disease during follow-up have greater M2 receptor value which is statistically significant. There was no relation between M3 muscarinic receptor level and tumor grade/stage or progression rate. These results were not dependent by patient age or lower urinary tract symptoms. Progression rate was found higher in patients with higher M2 muscarinic receptor levels on bladder tissue samples. Conclusion: M2 and M3 muscarinic receptors not only play a great role on bladder functions but also also may be important for bladder cancer pathophysiology though,their role in the development of blader cancer has not been defined yet. This current trial may indicate M2 receptors to be a potential treatment target for bladder cancer