Renal transplantasyon sonrası gelişen üriner sistem enfeksiyonları sıklığı, risk faktörleri ve böbrek sağkalımı üzerine etkisi
Urinary tract infection after renal transplantation: Incidence, risk factors and effects on graft function
  1. Tez No: 525964
  2. Yazar: GÖKHAN GÜNERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU VELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantation, urinary tract infection, antibiotic resistance, survival
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve amaç : Renal transplantasyon, son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) hastalarında hasta sağkalımı ve yaşam kalitesinde en fazla artışı sağlayan, aynı zamanda en maliyet etkin tedavi yöntemidir. Buna karşın transplantasyon sonrası yoğun immunosupresif ilaç kullanımı ve cerrahi prosedürler nedeniyle bu hastalarda enfeksiyon riski artmıştır. Bu hasta grubunda en sık üriner sistem enfeksiyonları görülmektedir. Transplantasyon sonrası gelişen üriner sistem enfeksiyonlarının mortalite, morbidite ve greft sağkalımına negatif etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmadaki amacımız hastanemizde renal transplantasyon yapılmış SDBY hastalarında üriner sistem enfeksiyonlarının insidansını saptamak, enfeksiyona neden olan etyolojik ajanları ve risk faktörlerini belirlemek, üriner sistem enfeksiyonlarının greft sağkalımı üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve yöntem : Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ekim 2011 ile Temmuz 2016 tarihleri arasında renal transplantasyon yapılan 77 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. 18 yaşından küçük hastalar ve primer non-fonksiyone olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastane arşivinden ve elektronik veri sisteminden hastaların demografik özellikleri ve laboratuvar verileri retrospektif olarak toplandı. Hastaların transplantasyon sonrası ilk 1 yılda gelişen üriner sistem enfeksiyonları incelendi. Üriner sistem enfeksiyonu geçiren ve geçirmeyen hastalar demografik, klinik, laboratuvar ve greft fonksiyonları açısından karşılaştırıldılar. Bulgular : Hastaların 40'ı (%51,9) erkek, 37'si (%48,1) kadındı. 18 hastada üriner sistem enfeksiyonu gelişti. Bazı hastalarda rekürren üriner sistem enfeksiyonları geliştiği için toplam üriner sistem enfeksiyon atağı sayısı 54 olarak saptandı. Bu ataklardan en sık izole edilen mikroorganizmalar Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae olarak saptandı. Bu bakterilerin %68,6'sı ESBL(Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz) pozitif olarak saptandı. Enfeksiyonların ilk 6 ay daha sık olduğu saptandı. İstatistiksel analizlerde hasta yaşının ileri olması ve transplantasyon döneminde hastane yatış süresinin uzun olması üriner sistem enfeksiyonu için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Üriner sistem enfeksiyonlarının greft sağkalımı üzerine herhangi bir etkilerinin olmadığı görüldü. Sonuç : Renal transplantasyon yapılan hastalarda ilk 6 ay yoğun immunosupresif kullanımı nedeniyle üriner sistem enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Bu dönemde üriner sistem enfeksiyonu gelişimi açısından özellikle ileri yaştaki transplantasyon hastalarında dikkatli olunmalıdır. Transplantasyon döneminde hastane yatış süreleri uzadıkça hastaların üriner sistem enfeksiyon gelişme riskleri artmaktadır. Bu nedenle transplantasyon yapılan hastalarda gereksiz uzamış hastane yatışlarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Dirençli mikroorganizmalara bağlı üriner sistem enfeksiyonlarının hasta grubumuzda fazla olması gereksiz antibiyotik kullanımlarının kısıtlanması ve enfeksiyon kontrol yöntemlerinin transplantasyon hasta grubunda daha dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğini göstermektedir. Anahtar kelimeler : Renal transplantasyon, üriner sistem enfeksiyonu, antibiyotik direnci, sağkalım
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Renal transplantation is the most effective treatment method that provides the greatest increase in patient survival and quality of life in patients with end stage renal disease (ESRD). The risk of infection is increased in these patients due to intensive immunosuppressive medication use and surgical procedures during and/or after renal transplantation. The most common infections among these patients are urinary tract infections. It is known that urinary tract infections developed after renal transplantation have negative effects on mortality, morbidity of patients and on graft survival. Our main objective in this study is to determine the incidence of urinary tract infections in ESRD patients who have undergone renal transplantation in our hospital, identify the etiologic agents causing the infection, risk factors for infection, and determine the effects of urinary tract infections on graft survival. Materials and methods: 77 adult patients, who underwent renal transplantation between October 2011 and July 2016 in Marmara University School of Medicine, were included in this study. Patients younger than 18 years and patients with primary non-functioning renal allograft were not included in the study. Demographic characteristics and laboratory data of patients were retrospectively collected from the hospital archive and electronic data system. Urinary tract infections developed within the first year of renal transplantation were examined. Patients were compared regarding demographic, clinical, laboratory characteristics and graft survival. Results: 77 patients were included in our study. Forty patients (51.9%) were male and 37 (48.1%) were female. 18 patients had urinary tract infection. In total, 54 urinary tract infection attacks were recorded since some patients had recurrent urinary tract infection. Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae were the most frequently isolated microorganisms. Of these bacteria, 68.6% were found as ESBL (extended spectrum beta lactamase) positive. Urinary tract infections were more frequent in the first 6 months after renal transplantation (66.7%). Statistical analyzes revealed that the advanced patient age and longer hospital stay during and/or after renal transplantation are independent risk factors for urinary tract infection. It has been observed that urinary tract infections have no effect on graft survival. Conclusion: Because of intensive immunosuppressive use, urinary tract infections are common in the renal transplant patients within the first 6 months of transplantation. Advanced age is an independent risk factor for urinary tract infections and these patients should be followed-up carefully regarding urinary tract infections. The risks of urinary tract infections are also increased when hospital stay during and/or after renal transplantation prolonged. As a result, it is important that prevention of unnecessary hospitalization in transplant patients is also considered. The urinary system infection with resistant microorganisms might be result from excessive use of unnecessary antibiotics. Since, there is high incidence of urinary tract infections caused by resistant microorganisms in our patients, it is concluded that infection control methods should be applied more carefully in renal transplant patients.