Multipl miyelom hastalarında otolog kök hücre transplantasyonu sonrası pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografinin progresyonsuz ve toplam sağkalım üzerine etkisi
  1. Tez No: 525965
  2. Yazar: EREN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TÜLİN TUĞLULAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Miyelom PET/BT Deauville skoru, otolog kit sonrası, Multiple myeloma PET/BT Deauville score, after otology stem cell transplantation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: : Multipl miyelomun tanı ve izleminde laboratuvar tetkikleri ve radyolojik yöntemler etkili bir biçimde kullanılmaktadır. PET/BT son yıllarda multipl miyelomda yaygın olarak kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Miyelom hastalarında otolog kök hücre naklinden sonra çekilen PET/BT görüntülemesinin tedavi yanıtını değerlendirme ve hastalığın gidişini öngöndürmekteki yeri hakkında literatürde yeterli bilgi bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı otolog kök hücre nakli sonrası 100. günde uygulanan PET/BT görüntülemesinin Deauville skorunun, tedavi yanıtı, ortalama yaşam süresi ve progresyonsuz yaşam süresi üzerindeki yol gösterici etkisine bakmaktı. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Hematoloji Poliklinikleri ve Servislerinde 2007-2017 yılları arasında izlenen otolog kök hücre nakli olmuş, sonraki ilk 100 gün içinde PET/BT çekilmiş yaşları 49-75 arasında olan ve izlem süresi en az 12 ay olan 33 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların dosya kayıtlarından retrospektif olarak demografik, laboratuvar ve radyoloji verileri elde edilmiştir. Hastaların PET/BT'lerindeki karaciğer ve mediastendeki SUV max tutulumlarına göre Deauville skorları hesaplanmıştır. Daha sonra hastalar Deauville skorlarına göre; deauville pozitif ve deauville negatif olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu skorlara göre PET/BT Deauville skoru bir, iki ve üç olan hastalar PET/BT negatif, skoru dört ve beş olan hastalar PET/BT pozitif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %54,5'i (n=18) erkek, ortalama yaşları 62 ± 6.7 yıl idi. Hastaların ağır zincir tipleri; 18'i (%54,5) IG g tipi, dördü (%12,1) IG a tipi, 10'u (%30,3) hafif zincir ve biri (%3) non-sekretuar MM'du. Çalışmaya alınan hastaların başlangıçta 10'unda (%30,3) ekstramedüller tutulum mevcut idi. Hastaların altısında (%18) kötü sitogenetik risk faktörü mevcuttu. Çalışmaya alınan hastaların ISS evreleri; dokuz kişi evre bir, 16 kişi evre iki, 8 kişi evre üçtü. Hastaların otolog kök hücre nakli sonrası ilk 100 gün içinde çekilen PET/BT görüntülemelerinin 21'i (%63.6) Deauville pozitif, 12'si (%36,4) Deauville negatif olarak saptandı. Deauville pozitif grupta ortalama progresyonsuz yaşam süresi 15 ay, Deauville negatif grupta ise 20 ay olarak geldi (p=0.25). Deauville pozitif grupta ortalama sağ kalım 14 ay, Deauville negatif grupta ortalama sağ kalım 22 ay olarak hesaplandı (p=0.45). Tartışma ve Sonuç: MM tanılı hastalarda, otolog kök hücre nakli sonrasında 100. Gün çekilen PET/BT incelemesinde, karaciğer FDG tutulumu kesme değer kabul edilerek yapılan Deauville skorlaması, nakil öncesi ve sonrası yanıt durumunu ve toplam sağ kalımı öngördürmemektedir. Progresyonsuz sağ kalım ise Deauville skoru negatif olan olgularda, istatiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte daha uzun saptanmıştır. Bu bulguların çalışmanın kısıtlamaları nedeni ile daha fazla sayıda hasta ile yapılan çalışmalarla doğrulamaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: PET/CT is increasingly used imaging modality in multiple myeloma. However, data about the role of PET/CT on prognosis are scarce. The aim of our study was to evaluate the role of Deauville score on PET/CT performed at day 100 after autologous stem cell transplantation, in terms of its guidance on treatment response, overall survival and progression free survival. Materials and Methods A total of 33 patients between the ages of 49-75, diagnosed with multiple myeloma who had been treated with autologous stem cell transplantation and had post-transplantation PET/BT within the first 100 days, were included in the study. Demographic, radiologic and laboratory data were obtained retrospectively from the medical charts. Deauville score was estimated using the liver SUVmax uptake values. Using the Deauville score on PET/CT, patients are preliminarily subdivided into two groups as Deauville negative (patient with a score of one, two or three) and Deauville positive (patient with a score of either four or five). Results A total of 18 patients were male, mean age was 62 ± 6.7 years. The types of multiple myeloma heavy chains were as follows: 18 (54.5%) IgG, 4 (12.1%) IgA, 10 (30.3%) light chain disease and one (3%) of them had non-secretory multiple myeloma. Of the patients included in our study, 10 (30.3%) of them had extra-medullary disease at diagnosis. Six (18%) patients had high-risk cytogenetic features. Initially, 24 patients had ISS II-III disease. Twenty-one (63.6%) patients at day 100 after autologous stem cell transplantation were classified as Deauville positive and 12 (36.4%) as Deauville negative. The progression-free survival was 15 months for Deauville positive and 20 months for the negative group respectively (p=0.25). The overall survival of Deauville positive group was 14 months, while Deauville negative group overall survival was 22 months (p=0.45). Discussion and Conclusion In multiple myeloma patients, Deauville score calculated by liver cut-off at day 100 after autologous stem cell transplantation, although not statistically significant, have a tendency to predict progression-free and overall survival.