İstanbul ili anadolu yakası 9-18 yaş arası çocuklarda huzursuz bacak sendromu ve büyüme ağrısı prevalansı
The prevalence of restless legs syndrome and growth pains among children aged 9-18 years living in asian side of İstanbul city
- Tez No: 525966
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞAD TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Restless Leg Syndrome, Growth Pains, Prevalence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Huzursuz bacak sendromu (HBS), uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir histir. Çocukluk yaş grubunda genel prevalans %2 olarak gösterilmektedir. Büyüme ağrıları (BA) genellikle bacak ve uyluk kaslarında lokalize, aralıklı ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilen nedeni bilinmeyen ağrılar olarak tanımlanmaktadır. BA %2,6'dan %49,4'e kadar değişen prevalans göstermektedir. Amaç: Bu çalışmada amacımız İstanbul ili Anadolu yakası 9-18 yaş arası çocuklarda HBS ve BA sıklığını, iki farklı klinik tablonun birlikte görülme oranını ve örtüşen belirtileri saptamaktır. Ayrıca HBS çalışma grubunun önerdiği ve klinik çalışmalarda test edilecek olan HBS ve BA ölçütlerinin toplum temelli bu çalışmada kullanılarak geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılması da amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında 5000 öğrenciye HBS ve BA hakkında klinik bilgi verilerek HBS ve BA bilgilendirme, onam formları ve tarama anketi dağıtıldı. 4565 anket formu (%56,1 kız; n:2564) değerlendirmeye alındı. Bu formlara göre huzursuz bacak şikayeti ve bacak ağrısı olan olgulara tanıyı doğrulayıcı anket uygulandı. Son aşamada toplanan anketler HBS için Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Grubunun (İnternational Restless Legs Syndrome Study Group-IRLSSG) 2012 revize tanı kriterleri ve BA için en güncel Walters ve ark. tarafından 2013'de geliştirilen tanı kriterleri kullanılarak tanı konuldu. Bulgular: Anket uygulanan öğrencilerin yaş ortalaması 14 saptandı. Klinik tanı değerlendirme ölçütlerine göre çalışmada Prototipik HBS tanısı alan 75 olgu (%1,6) saptandı; bunlardan 47'si (%31,76) kızdı. Prototipik BA saptanan olgu sayısı 17 (%0,4) idi. Birleşik klinik tanı ölçütlerine (hem prototipik HBS ve hemde BA olan) göre tanısı alan 7 (%0,1) olgu saptandı. Örtüşen Belirtiler A'ya (HBS yada BA tanısı alıp diğer tanıdan herhangi bir bulguya sahip olan) sahip 122 (%2,7) olgu, Örtüşen Belirtiler B olan ise sadece 4 olgu saptandı. Sonuç: Çalışmamızda HBS prevalansı %4,2 ve BA prevalansı %3,06 olarak saptandı. Örtüşen belirtiler prevalansı %2,7 saptandı. Anahtar kelime: Huzursuz Bacak Sendromu, Büyüme Ağrısı, Prevalans
Özet (Çeviri)
SUMMARY Restless legs syndrome (RLS) is a condition in which the discomfort, restlessness, mobility requirements, numbness, tingling, and sometimes unidentifiable hysteria are felt in the legs either in sleep or at rest (sitting or lying). The overall prevalence during childhood is 2%. Growth Pains (GP) is generally defined as localized, intermittent, sleep-wake, painless aches that last from a few minutes to several hours in the leg and thigh muscles. GP has a prevalence ranging from 2.6% to 49.4%. Objective: In this study we aim to determine the frequency of RLS and GP, the rate of coexistence of two different clinical forms and overlapping symptoms among children aged 9-18 years living in Asian side of Istanbul city. The second objective of our study is to evaluate the validity and reliability of RLS and GP criteria recommended by the study group of Restless Leg Syndrome which will be tested in clinical trials using this community based study. Materials and Methods: In the scope of the study, 5000 students were given clinical information about RLS and GP. All students were given RLS and GP information papers, approval forms and screening questionnaires. 4565 questionnaires (56,1% female, n = 2564) were evaluated. Cases who had leg pain or restless leg were applied a confirming questionnaire. In the last stage, collected surveys for RLS and GP were diagnosed according to 2012 revision diagnostic criteria of IRLSSG and diagnostic criteria developed by Walters et al. in 2013 respectively. Findings: The mean age of the participents who applied the questionnaire was 14. According to the phenotypic evaluation criteria, 75 cases (1.6%) were diagnosed with prototypic RLS were detected in the study; 47 of them (31.76%) were girls. The number of cases with prototypic GP was 17 (0.4%). 7 (0,1%) cases with a combined phenotype (with both prototypic HBS and BA) were detected. 122 (2.7%) cases with overlapping symptoms A (having a diagnosis of HBS or GP and having any findings from other diagnosis) were detected. Only 4 cases with overlapping symptoms B were detected, all of them were female. Conclusion: The prevalence of RLS in our study was 4.2% and the prevalence of GP was 3.06%. The prevalence of overlapping symptoms was 2.7%.