Dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencilerinde akran zorbalığı göstermenin ve akran zorbalığına maruz kalmanın psikolojik belirtilerle ilişkisi
Relationship between physiological indications and performing peer victimization and being exposed to peer victimization and ninth and tenth grade students
- Tez No: 526005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL HÜLYA YÜKSELOĞLU, PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Victimization, Peer Victimization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ergenlik dönemi bireylerin hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Ergenlik süresince birey hayatının önemli bir bölümünü okulda geçirmektedir. Bu süreç içerisinde bireyin sosyal çevreyle ve özellikle de arkadaşlarıyla olan ilişkileri onun sosyal ve psikolojik gelişimini etkilemektedir. Bu noktada, sosyal çevre ile kurulan ilişkilerde bazı olumsuz durumlarda söz konusu olabilmektedir. Bu olumsuz durumlardan biri de akran zorbalığıdır. Akran zorbalığının birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Özellikle de akran zorbalığının birey üzerinde psikolojik etkilerinin olduğu düşünülebilir. Bu çalışmanın amacı akran zorbalığının psikolojik açıdan incelenmesi ve akran zorbalığının ortaya çıkardığı psikolojik sorunların değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için çalışmada anket yöntem kullanılmıştır. Çalışmada Bursa`da yaşayan 350 katılımcı yer almıştır ve SPSS 24 programı kullanılmıştır. Kruskall Wallis ve Mann Whitney U testleri uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin akran zorbalığı durumlarına bakıldığında %19.2'si kurban, %4.7'si zorba, %5.5'i hem zorba hem kurban ve %70.6'sı ise hiçbir gruba girmedikleri tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda farklı alt boyutlarda farklı sonuçların ortaya çıktığı görülmüştür Anahtar Kelimeler : Zorbalık, Akran Zorbalığı.
Özet (Çeviri)
Adolescence period has a vital importance for a person. At that period, the person spends a great amount of time at school. At school, relationships with social environment and especially with friends affect physiological and social development. On the other hand, there may be some problems related with the relations with social environment. Peer victimization is a significant undesired situation at that period. Peer victimization has several negative effects. It may be claimed that peer victimization has great physiological effects on student. Aims of that study are analyzing peer victimization in terms of physiological effects and evaluate physiological problems caused with peer victimization. In order to reach that aim, survey method is used. There were 350 participants living in Bursa. SPSS 24 was used and Kruskall Wallis and Mann Whitney U tests were applied. At the end of the study, it is seen that different results were obtained in terms of different sub dimensions.