Öğretmen ve öğretim üyelerinin küme kavramının müfredattan çıkarılması ile ilgili görüşleri
Views of teachers and faculty members on removal of set concept from curriculum
- Tez No: 526051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR SIRMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küme, anahtar kavram, müfredat, set, key concept, curriculum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırmada ilkokul ve ortaokul matematik müfredatından çıkarılan küme kavramından yola çıkarak kümenin bir anahtar kavram olup olamadığını, küme kavramının müfredatta olmamasından etkilenen konuların neler olduğunu ve kümenin müfredatta yer alıp almamasının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yönteminde yer alan olgubilim çalışmasıdır. Çalışma grubu seçkisiz olmayan örnekleme yönteminde yer alan amaçsal örnekleme ile belirlenmiştir. Amaçsal örneklemeye göre belirli ölçütleri taşıyan beş sınıf öğretmeni, 12 ilköğretim matematik öğretmeni ve matematik eğitimi alanında uzman üniversitede görevli beş öğretim üyesi örnekleme seçilmiştir. Öğretim üyelerinin üçü profesör doktor, biri doçent doktor ve diğeri ise doktor öğretim üyesidir. Bu katılımcılar Türkiye'nin kuzeydoğu bölgesinde çalışan öğretmen ve öğretim üyelerinden seçilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında standartlaştırılmış açık uçlu görüşme için hazırlanan sorular ile konu odaklı görüşme yapılmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Bu ses kayıtları Microsoft Word yazı programı aracılığıyla yazıya geçirilmiştir. Görüşme yazıları üzerinde nitel araştırma yöntemlerinde yer alan betimsel analiz yapılmıştır. Betimsel analize göre önceden belirlenmiş temalar altında veriler sınıflandırılarak, belirlenen kodlama kategorileri ile benzer görüşler tabloya yansıtılmıştır. Bulgular: 22 katılımcının 20'si kümenin matematik konuları için anahtar kavram olduğunu, İki katılımcı ise kümenin bir anahtar kavram olmadığını ifade etmişlerdir. Katılımcılarla yapılan görüşme sonucunda küme kavramının yokluğundan etkilendiği düşünülen 17 konu belirlenmiştir. Ayrıca 20 katılımcı kümenin müfredatta olmasını, diğer iki katılımcı ise olmamasını savunmuşlardır. Sonuç: Katılımcıların görüşleri ışığında kümenin bir anahtar kavram olduğu, kümenin olmamasından 17 konunun etkileneceği ve müfredatta olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it has been aimed to investigate whether the set is a key concept, from the concept of the set extracted from the primary and secondary school mathematics curriculum, whether the issues affected by the notion of the set are not in the curriculum and whether or not the set takes place in the curriculum. Method: This study is a phenomenology in the qualitative research method. The study group was identified by objective sampling in the non-random sampling method. Five classroom teachers, 12 elementary mathematics teachers and five education of mathematics academicians from universities were selected for sampling. Three of the academician are professors and one of them is associate professor, and the other one is doctor. These participants were selected from teachers and faculty members working in northeastern Turkey. Subject-focused interviews were conducted with questions prepared for standardized open-ended interviews during the collection of research data. Negotiations were recorded with voice recorder. These audio recordings were transcribed through the Microsoft Word writing program. Descriptive analysis on qualitative research methods was conducted on interviews. According to the descriptive analysis categorizing the data under the predefined themes; similar views were reflected to the table whit the predefined coding categories. Findings: According to twenty- two participants, set is a key concept for mathematical topics. Two participants express that the set is not a key concept. As a result of interviews with the participants, 17 issues have been influenced by the absence of the set concept. In addition, 20 participants sustain that the set should be in the curriculum, but two participants sustain that set should be in the curriculum. Results: Accordıng to view of participants, set is a key concept and the absence of the set 17 mathematical subjects will be ınfluenced. For this reason, set should be in currıculum.