The importance and determinants of foreign direct investment for African countries
Afrika ülkeleri için yabancı sermaye yatırımının önemi ve belirleyicileri
- Tez No: 526180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Afrika, doğrudan yabancı yatırım, doğal kaynaklar, doğrudan yabancı yatırım teorileri, Africa, foreign direct investment, natural resources, theories of foreign direct investment
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin amacı, Afrika'ya yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımının belirleyicilerini, etkilerini ve önemini araştırmaktır. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, ticari açıklık, nominal döviz kurunu ve doğal kaynakları değişken olarak kullanılmaktadır. 2001-2016 yılları arası veriler panel eş bütünleşme tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. FMOLS yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlara göre tüm değişkenlerin istatistik olarak anlamlıdır. Bu çerçevede Doğrudan yabancı sermaye yatırımını ekonominin büyüklüğü, ticaretin açıklığı, döviz kuru ve doğal kaynaklar etkilemektedir. Bununla birlikte, DOLS yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlara göre doğal kaynaklar haricinde diğer değişkenler istatistiki olarak anlamlıdır. Bu sonuç doğrudan yabancı sermayenin Afrika ülkelerine akışını belirlemediğini göstermektedir. Döviz kuru ve enflasyon gibi makroekonomik göstergeler daha az istikrarsızlık içeren, Afrika için iyi bir iş çevresi yaratma gereksinimi vardır. Ayna zamanda, Afrika için, maden çıkartma sektörlerinden endüstriyel sektörlere geçmeye gerek vardır, bu ekonominin çeşitlenmesine yardımcı olaraktır. Bu tezin ampirik bulgularının sonuçlarına göre yatırımcılar doğal kaynak arayan değil Pazar büyüklüğüne göre yatırım yapmaktadırlar. Bu, doğal kaynaklar için, hem FMOLS hem de DOLS yöntemleri ile elde edilen sonuçlarda ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the importance and the determinants of FDI inflows to Africa. The determining variables used for this thesis includes GDP which is a proxy for market size, trade which is also a proxy for openness to trade, nominal exchange rate and natural resources. This thesis used a regression analysis on a panel data of 10 countries for the period of 2001 to 2016. The empirical results for FMOLS indicated that all variables are statistically significant at 5 percent level of significance. However, DOLS empirical results indicated that natural resources do not affect the inflow of FDI to African countries. There is need to further exploit data to find more information about the determinants of FDI flows to African countries as it is an essential component for the economic growth. In addition, there is need for Africa to create a good business environment with less instability of macroeconomic indicators such as exchange rate and inflation. There is also need for Africa to shift from the mineral extraction sectors to the industrial sector; this will help to diversify the economy. This thesis brings understanding that, some investors are not resource seeking rather have different investment objectives such as market seeking. This is shown by the results presented by both FMOLS and DOLS for natural resources.