Development policy design for poverty reduction: An analysis for some selected Sub Saharan African countries
Yoksulluğu azaltıcı kalkınma politikası tasarımı: Seçilmiş bazı Sahra Altı Afrika ülkeleri için bir analiz
  1. Tez No: 1013926
  2. Yazar: ISMAIL ALI SHEIKHNOR
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. TURAN EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: A dergisi, A Journal
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kalkınma politikası tasarımının yoksulluğun azaltılması üzerindeki etkilerini, seçilmiş bazı Sahra Altı Afrika ülkeleri bağlamında; ekonomik, kurumsal ve sosyo-etik refah belirleyicilerinin etkileşimi üzerinden incelemektedir. Çalışmada, kişi başı gelir (GSYH) artışı, doğrudan yabancı yatırım (DYY), eğitim, sağlık harcamaları, işsizlik, yolsuzluk, gelir eşitsizliği, vergi adaleti, adalet ve toplumsal dayanışma gibi değişkenlerin yoksulluk üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Araştırma, belirli bir dönemi kapsayan dengeli panel veri seti kullanmakta olup, hem kesit hem de zaman boyutundaki farklılıkları yakalayabilmek amacıyla Havuzlanmış En Küçük Kareler (POLS), Sabit Etkiler (FE) ve Rasgele Etkiler (RE) modellerinden yararlanılmıştır. Hausman spesifikasyon testi gibi model tanı testleri, Sabit Etkiler modelinin en uygun tahminleyici olduğunu ortaya koymuş; bu da ülkelere özgü yapısal ve kurumsal özelliklerin yoksulluk dinamiklerinin şekillenmesinde belirleyici rol oynadığını göstermiştir. Ampirik bulgular, ekonomik büyümenin, eğitimin ve sağlık harcamalarının; beşerî sermayeyi güçlendirerek, üretkenliği artırarak ve hane refahını yükselterek yoksulluğun azaltılmasına anlamlı biçimde katkı sunduğunu göstermektedir. Buna karşılık, işsizlik, yolsuzluk ve gelir eşitsizliği kapsayıcı kalkınmanın önünde sürekli engel oluşturmaktadır. Ayrıca, adalet ve toplumsal dayanışmayı yansıtan göstergelerin yoksulluğun azaltılması üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiş; bu durum, etik yönetişim, adil kurumsal düzenlemeler ve toplumsal uyumun önemini vurgulamaktadır. Söz konusu sonuçlar, maddi zenginliğin yanı sıra ahlaki liderlik, hesap verebilir yönetim ve kolektif toplumsal sorumluluğu öne çıkaran İbn Haldun'un çok boyutlu kalkınma çerçevesiyle örtüşmekte ve bu çerçeveyi genişletmektedir. Tez, Sahra Altı Afrika'da sürdürülebilir yoksulluk azaltımının ekonomik reformlarla sosyal yatırımların ve kurumsal dönüşümün bütüncül bir strateji çerçevesinde birleştirilmesini gerektirdiği sonucuna varmaktadır. Ana akım iktisat teorisini İbn Haldun'un normatif yaklaşımıyla buluşturan bu çalışma, yoksulluk azaltımını hem ekonomik hem de ahlaki bir görev olarak yeniden konumlandıran özgün bir analitik katkı sunmaktadır. Bulgular, kapsayıcı büyüme ve uzun vadeli toplumsal istikrarı hedefleyen hükümetler, bölgesel kuruluşlar ve kalkınma ortakları için politika önerileri geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of development policy design on poverty reduction in selected Sub-Saharan African countries, focusing on the interaction between economic, institutional, and socio-ethical determinants of welfare outcomes. The study examines the effects of GDP growth, foreign direct investment (FDI), education, health expenditure, unemployment, corruption, income inequality, tax fairness, justice, and social solidarity on poverty levels, employing a balanced panel dataset covering multiple countries over a defined period. Methodologically, the research applies Pooled Ordinary Least Squares (POLS), Fixed Effects (FE), and Random Effects (RE) estimation techniques to capture both cross-sectional and temporal variations. Model diagnostics, including the Hausman specification test, validate the Fixed Effects estimator as the most appropriate model, indicating that country-specific structural and institutional characteristics play a crucial role in shaping poverty dynamics. The empirical findings reveal that economic growth, education, and health expenditure significantly contribute to poverty reduction by enhancing human capital, productivity, and household welfare. In contrast, unemployment, corruption, and income inequality remain persistent impediments to inclusive development. Notably, indicators reflecting justice and social solidarity exert a meaningful influence on poverty alleviation, highlighting the importance of ethical governance, equitable institutional arrangements, and social cohesion. These results align with and extend Ibn Khaldun's multidimensional framework, which emphasizes that prosperity is contingent not only on material wealth but also on moral leadership, accountable governance, and collective social responsibility. The thesis concludes that sustainable poverty reduction in Sub-Saharan Africa requires a comprehensive development strategy that integrates economic reforms with social investment and institutional transformation. By bridging mainstream economic theory with Ibn Khaldun's normative approach, this research contributes a novel analytical perspective that repositions poverty reduction as both an economic challenge and a moral imperative. The findings provide policy guidance for governments, regional organizations, and development partners seeking to promote inclusive growth and long-term social stability in the region.