VUK ve TMS açısından maliyet denetimi ve bir uygulama
Cost control and its practice in the light of Turkish Tax Code and Turkish accounting standards
- Tez No: 526204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Vergi Usul Kanunu, Türkiye Muhasebe Standartları, Audit, Tax Code, Turkish Accounting Standards
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64 ve 88'inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişiler gerek ticari defterlerini tutarken, gerek mali tablolarını ve ek mali tablolarını düzenlerken Tek Düzen Muhasebe ilkelerinin yanında Türkiye Muhasebe Standartlarına Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına ve kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların parçası olan yorumlarına da bizzat uymak ve bunları uygulamak zorundadırlar. Yine bu kanun ile bağımsız denetim zorunluluğu getirilmiştir. Bu çalışmada şirketlerin vergi usul kanuna göre denetime tabi olan şirketler ile bağımsız denetime tabi olan şirketlerin geçirdikleri denetimde ne gibi farklılıkların yaşanıldığı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Obviously today in Turkey the personal enterprises and corporations operating as per Turkish Trade Law 6102 and its related 64th and 88th provisions, have to adhere to and apply Uniform Accounting Principles while keeping ledgers and preparing consolidated accounts and additional financial reports. While doing so, those companies should consider the Turkish Accounts Standards, Turkish Financial Reporting Standards, and related principles embedded in accounting framework. And those companies further have to align and apply even the related interpretations of accounting framework. That law also imposes compulsory independent audit for some companies. In this study, the differences between audit of the companies subject to the only Turkish Tax Code and the companies subject also to the independent audit are explained.