Hidrojen, güneş, rüzgar, jeotermal ve biyoyakıt enerjinin karbon dioksit emisyonu üzerindeki etkileri: Bir stokastik dinamik ekolojik model yaklaşımı
The impact of hydrogen, solar, wind, geothermal and biofuel on CO2 emissions: A stochastic dynamic stochastic ecological model approach
- Tez No: 526209
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevresel DSGE, Bayesian simülasyon, enerji, rüzgar, güneş, biokütle, Environmental DSGE, Bayesian simulation, energy, wind, solar, biomass
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi ve Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez çalışması, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hanehalkının fayda fonksiyonunda atmosferik karbon dioksit konsantrasyonunun göreceli negatif faydasını ve ABD enerji sektörünü içinde barındıran bir çevresel dinamik stokastik genel denge (DSGE) modeli oluşturmuştur. Böylece hanehalkları, enerji tüketimi kaynaklı CO2 emisyonunun sebep olduğu çevresel bozulmanın olumsuz etkilerini de dikkate alarak, toplam üretimin bir girdisi olan enerji talebi üzerindeki karar süreçlerini optimize ederler. Çevresel DSGE modeli, yenilenebilir enerji tüketiminin ABD CO2 emisyonu ve küresel atmosferik CO2 konsantrasyonu üzerindeki etkilerini incelemiştir. Bayesian parametre tahminleri kullanılarak oluşturulan simülasyon sonuçlarına göre (i) yenilenebilir enerji üretiminin ABD enerji sektöründe yeterli ikame gücüne sahip olduğu, (ii) pozitif fosil enerji maliyet şoklarının etkilerinin sınırlı olduğu; (iii) ABD'deki fosil bazlı enerji üretiminin neredeyse tamamen döngüsel olduğu ve (iv) ABD toplam enerji sektöründeki oranı düşük olmasına rağmen, yenilenebilir enerji tüketiminin emisyon azaltma gücünün uzun vadede yeterli ve kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ABD'nin yenilenebilir enerji üretimi ve yatırımı vergi indirimlerinin ve ABD enerji sektöründeki yenilenebilir enerji maliyet rekabet gücünü arttıracak proje sübvansiyonlarının devamını ve sürekliliğini önermektedir. Öte yandan bu tez, emisyon azaltma politikalarının marjinal maliyetinin yüksek çevresel bozulma seviyelerinde daha yüksek olacağından, politika yapıcıların küresel enerji arzında yenilenebilir enerjiye dönüşümün daha hızlı olması gerektiğini öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation formulates an environmental dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model with a relative disutility of atmospheric carbon dioxide (CO2) concentration in the United States' (US) households' utility function and a disaggregated energy production sector in US. Thus, households optimize the decision-making processes on the energy demand, which is an input of total production, taking into account the negative effects of environmental degradation caused by energy-related CO2 emissions. This environmental DSGE model examined the effects of renewable energy consumption on US CO2 emissions and global atmospheric CO2 concentration. According to the simulation results using Bayesian parameter estimates, (i) that renewable energy production has sufficient substitute power in the US energy sector; (ii) the effects of positive fossil energy cost shocks are limited; (iii) Fossil-based energy production in the US is almost completely procyclical and (iv) although the share of renewable energy consumption in the US total energy sector is low, its emission reduction power has been found to be permanent and sufficient in the long-run. This work suggests the continuation of the US renewable energy production and investment tax credits and the project subsidies for the renewable energy production innovations and progress increasing the renewable energy cost competitiveness in the US energy sector. On the other hand, this dissertation warns policy makers about the duration of renewable transformation in global energy supply since the marginal cost of emission reduction policies must be higher during the upper environmental degradation levels.