Alternatif finansman araçlarının (faktöring, leasing, forfaiting) banka kredileriyle karşılaştırılması
Comparison of alternative financing tools (faktoring, leasing, forfaiting) against conventional bank loans
- Tez No: 526214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT GÜNCELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Finansman Araçları, Banka kredisi, Karşılaştırmalı Analiz, Alternative Financing Tools, Bank Loans, Comparative Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Alternatif finansman araçları(Faktöring-Leasing-Forfaiting) ile Banka Kredilerinin karşılaştırılmasına ilişkin yapılmış bu tez çalışmasında öncelikle Leasing, Faktöring ve Forfaiting finansman ürünleri ayrı ayrı bölümlerde incelenmiş olup bu alternatif finansman araçlarıyla ilgili bilgiler verilmiştir. Devamında ise banka kredileriyle ilgili ayrıntılı olarak bilgiler verilerek ve her bir finansman aracının avantaj ve dezavantajları saptanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise alternatif finansman araçlarıyla banka kredilerinin karşılaştırmalı bir analizi matris tablosu ile özetlenmiştir ve sonuç bölümüyle tez sonlandırılmıştır. Tez çalışmasının sonuç bölümünden de anlaşılacağı üzere, bir işletme finansman kararlarında alternatif finansman kaynakları arasından seçim yaparken kaynağın maliyeti başta olmak üzere, olası riski ve kullanılacak finansman aracının özellikleri dikkate alınmalıdır. Tez çalışmasında yapılan karşılaştırmalı analiz sonucu görülen şu ki; banka kredileri alternatif finansman araçlarına kıyasla daha çok tercih edilmektedir. Çünkü bankaların kaynaklara erişimi maliyet açısından daha düşük olması nedeniyle banka kredileri bu tür finansman yöntemlerinden daha ekonomik olmaktadır. Banka kredilerinde her türlü kıymetli evrak üzerinden işlem yapılabilmekte ve herhangi bir özel ayrım olmamaktadır. İşletmelerin çoğunluğu alternatif finansman teknikleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları için ve ülkemizde bu alternatif finansman araçlarına yönelik hukuki düzenlemelerin yakın zamanlarda devreye girmesi, ayrıca alternatif finansman araçlarının göreceli olarak biraz daha pahalı olmaları nedeniyle öncelikli olarak bankalara yönelim söz konusudur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we made research on the comparison of alternative financing tools which are: (Factoring-Leasing-Forfaiting) and Bank Loans, Leasing, Factoring and Forfaiting. These financing products were reviewed in separate sections and respective information about these alternative financing instruments were covered. Further, detailed information was provided about bank loans and the advantages and disadvantages of each financing vehicle were tried to be compared. In the last part, a comparative analysis of bank loans with alternative financing instruments is consolidated in a a matrix table. As can be seen from the conclusion of the thesis, when choosing among alternative financing sources in a business financing decision, the risk of the source, especially the cost of the source of the financing instrument to be used, must be taken into consideration. The comparative analysis of the thesis study shows that; bank loans are more preferred than alternative financing instruments. Because bank access to resources is lower in terms of cost, bank loans appear to be cheaper than such financing methods. There are no special distinctions between the bank loans and all other kinds of negotiable instruments. The banking preference is primarily due to the fact that many of business people do not have enough information on other alternative financing techniques. Another reason is; the legal arrangements for these alternative financing instruments in our country are recently implemented. Therefore, the preferences are generally targeting to conventional bank loans.