Tâhirü'l-Mevlevî'nin 'Sünbülzâde Vehbî'nin Tannâne ve Tayyâre kasîdeleri' adlı eseri (inceleme-metin)
Tâhi̇rü'l-Mevlevî's work ti̇tled 'Sünbülzâde Vehbî'ni̇n Tannâne ve Tayyâre kasîdeleri̇' (revi̇ew-text)
  1. Tez No: 526215
  2. Yazar: CÜNEYT TAŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNYAMİN AYÇİÇEĞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tâhirü'l-Mevlevî, Sünbülzâde Vehbî, Tannâne Kasîdesi, Tayyâre Kasîdesi, Şerh, Tâhirü'l-Mevlevî, Sünbülzâde Vehbî, Tannâne Kasîdesi, Tayyâre Kasîdesi, Şerh
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşayan, entelektüel ve zarîf mizaçlı bir Mevlevî dedesi olan, edebiyat, tasavvuf, dil araştırmaları konularında yazdığı yüze yakın eser ve dîvânıyla son yüzyılın en önemli şahsiyetlerinden biri sayılan Tâhirü'l-Mevlevî, XVIII. yüzyılda yaşayan ve Osmanlı'da çeşitli rütbelerde devlet hizmetinde bulunan dîvân sahibi şâir Sünbülzâde Vehbî Efendi'nin (ö. 1809)“Tannâne”ve“Tayyâre”isimli kasîdelerini de şerh etmiştir. Tâhirü'l-Mevlevî'nin“Sünbülzâde Vehbî'nin Tannâne ve Tayyâre Kasîdeleri”olarak adlandırdığı bu eseri tezimizin konusunu teşkil etmektedir. Tezimizde metnin transkripsiyonu yapılmış, metin detaylı bir şekilde incelenmiş ve Tâhirü'l-Mevlevî'nin şerh yöntemi ile faydalandığı eserlere işaret edilmiştir. Bu tezle Türk Edebiyatı üzerine yapılan araştırma çalışmalarına bir yenisi daha eklenmiş ve ilim aleminin istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the recent periods of the Ottoman Empire and living in the first years of the Republic, an intellectual and elegant spirited“Mevlevî Dedesi”, Tâhirü'l-Mevlevî one of the most important personalities of the last century, with nearly a hundred works and poems written in the fields of literature, mysticism and language research, he annotated in the XVIII. century a poet who lives and who is in the service of the state at various ranks in the Ottoman Empire Sünbülzâde Vehbi Efendi's (b.1809) named“Tannâne”and“Tayyâre”odes. This work, which Tâhirü'l-Mevlevî calls subject of the ''Sünbülzâde Vehbî'nin Tannâne ve Tayyâre Kasîdeleri'' theme of our thesis. The transcription of the text in the our thesis, the text has been examined in detail and have been pointed out to the works they have benefited from Tâhirü'l-Mevlevî's commentary method. With this thesis, a new study has been added to the research studies on Turkish Literature and presented to the scientific community.