Şırnak ili'nde faaliyet gösteren dış ticaret firmalarının dış ticarette kullandıkları finansman yöntemlerinin belirlenmesi
Identification of foreign trade financing methods used by companies operating in Şirnak province
  1. Tez No: 1002587
  2. Yazar: SEYİT ASIM DORU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT ÇATUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Sektörel dış ticaret şirketleri, Sectoral foreign trade firms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Şırnak ilinde faaliyet gösteren dış ticaret firmalarının işlemlerinde kullandıkları finansman yöntemlerini belirlemek, bu yöntemlerin kullanım sıklıklarını analiz etmek ve firmaların dış ticaret finansmanına ilişkin algılarını ortaya koymaktır. Küreselleşme süreciyle birlikte artan dış ticaret hacmi, firmaların finansman ihtiyaçlarını çeşitlendirmiş; ödeme ve finansman yöntemlerinin etkin seçimi, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü belirleyen temel bir unsur hâline gelmiştir. Özellikle bir sınır ili olan Şırnak'ta dış ticaret faaliyetlerinin yoğunluğu, firmaların finansmana erişim koşullarının ve tercih ettikleri araçların incelenmesini zorunlu kılmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Şırnak ilinde dış ticaret faaliyeti yürüten firmalar, örneklemini ise bu evren içerisinden tesadüfi yöntemle seçilen işletmeler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş; banka kredileri, Türk Eximbank destekleri, akreditifli işlemler ve alternatif finansman araçlarına ilişkin kullanım düzeyleri analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, Şırnak'taki firmaların ağırlıklı olarak banka kredileri, akreditifli ödeme yöntemleri ve Türk Eximbank kredilerinden yararlandığını göstermektedir. Özellikle uygun maliyetli yapısı nedeniyle Eximbank kredilerinin önemli ölçüde tercih edildiği, buna karşılık faktoring, forfaiting ve leasing gibi alternatif araçların kullanımının sınırlı kaldığı tespit edilmiştir. Sonuçlar, bölgedeki firmaların büyük ölçüde geleneksel yöntemlere yöneldiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, alternatif finansman yöntemlerine yönelik farkındalığın artırılması ve kamu destekli mekanizmaların etkinliğinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the financing methods used by foreign trade firms operating in Şırnak province, to analyze the frequency of use of these methods, and to reveal the perceptions of firms regarding foreign trade financing. The increase in foreign trade volume with the globalization process has diversified the financing needs of firms; the effective selection of payment and financing methods has become a key element determining competitiveness in international markets. Especially in Şırnak, which is a border province, the intensity of foreign trade activities necessitates the examination of firms' access to finance and their preferred financing tools. Quantitative research method was adopted in the study and survey technique was used as a data collection tool. The population of the study consists of firms engaged in foreign trade in Şırnak, and the sample consists of businesses selected from this population. The obtained data were evaluated with statistical analysis methods; the usage levels of bank loans, Turk Eximbank supports, letter of credit transactions, and alternative financing tools were analyzed. Research findings show that firms in Şırnak mainly benefit from bank loans, letter of credit payment methods, and Turk Eximbank loans. In particular, it has been determined that Eximbank loans are significantly preferred due to their cost-effective nature, whereas the use of alternative financing tools such as factoring, forfaiting, and leasing remains limited. The results reveal that firms in the region largely turn to traditional methods. In this context, it is recommended to increase awareness of alternative financing methods and to strengthen the effectiveness of public-supported financing mechanisms.