The effect of accounting information system on management decisions: Empirical evidence from Konya province manufacturing firms
Muhasebe bilgi sistemi etkinliğinin yönetim kararları üzerine etkileri: Konya ilindeki imalat işletmelerde bir uygulama
- Tez No: 526239
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe bilgi sistemi, Bilgi sistemi, Karar verme, Bilgi Kalitesi, Ic Kontrol, Accounting Information System, Information System, Decision-Making, Information Quality, Internal Control
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüz bilgi çağında çalışan iş organizasyonları sürekli rekabet halindedir. Bilgi sistemleri (BS), birçok kuruluş tarafından mevcut operasyonları sistematikleştirmek ve faaliyetlerindeki verimliliğini artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar da bilgi sistemini kullanan işletmelerin yönetimsel karar verme süreçlerini iyileştirdiğini göstermektedir. Muhasebe bilgi sistemi (MBS) ise, modern bilgi sisteminin temel bileşenlerinden biridir. Bu tezin temel amacı, etkin olarak kullanılan Muhasebe Bilgi Sisteminin (MBS) örgütsel karar verme süreçleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu araştırma ile aynı zamanda Türkiye-Konya'da faaliyet gösteren imalat işletmelerinin Muhasebe Bilgi Sistemi uygulamalarını kullanmalarına yönelik önemli bir katkı sağlaması ve işletmelere değer katması hedeflenmektedir. Çalışmada, veri toplama yöntemi olarak Konya ilindeki imalat işletme sahipleri, yöneticileri ve muhasebe çalışanlarından sağlanan niceliksel bilgiler ışığında birincil verilerin toplanması ile anket yöntemi kullanılmıştır. Anket için seçilen örneklemde Türkiye-Konya Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 333 işletmenin sahipleri, yöneticileri ve muhasebecilerinden sağlanan niceliksel bilgiler baz alınmış ve bu bilgiler SPSS V23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda Muhasebe Bilgi Sistemi ile Örgütsel Karar Verme süreçleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu gözlemlenmiştir ve Konya-Türkiye İmalat işletmelerinin Muhasebe Bilgi Sistemi uygulamalarını etkin bir şeklide kullanmaları halinde faaliyetlerindeki performanslarını ve verimliliklerini arttırabileceğini gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays business organizations are operating and competing in an information age. Information systems (IS) are widely used by many organizations to automate existing operation and to improve performance activities efficiency, and most the researches have shown that information the system did improve Managerial decision-making also enhances the operational efficiency. Accounting information system (AIS) is one of an essential component of a modern information system. The primary objective of the thesis is to examine the impact of effective Accounting information system (AIS) on the organizational Decision-making. This research would add value by providing a significant contribution to the use of AIS practices among Konya manufacturing firms. This research would add value by providing a vital contribution towards the application of AIS with Konya province manufacturing firms. This study used a quantitative research design in collecting primary data using questionnaires design as data collection method. The unit analysis of a survey of the business owners, managers, and the accountants of Konya manufacturing. The sampling was done on 333 owners, managers, and accountants in the Industrial Area of Konya-Turkey. The gathered data were analyzed utilizing the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS V23) program. The findings of this study reflect the results of previous studies that there is a significant relationship between effective AIS and better organizational decision-making. That shows the Konya-Turkey Manufacturing firms can enhance their performance through a practice of AIS.