Gazâlî'de dünya-âhiret dengesi
Gazâlî's world-hereafter balance
  1. Tez No: 526243
  2. Yazar: AYLA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Gazâlî, Dünya, Âhiret, Denge, Gazâlî, World, Hereafter, Balance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmamızda Gazâlî'nin dünya ve âhiret hakkındaki görüşleri değerlendirilmiş, onun dünyaya bakış açısının temelinde yatan sebepler tespit edilmeye çalışılmıştır. Gazâlî'nin dünya ile âhiret arasındaki dengeyi nasıl kurduğu, onun yaşadığı dönem, kendi iç dünyasında yaşadığı durumlar ve tecrübeleri dikkate alınarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın I. bölümünde dünya ve âhiret ile ilgili değerlendirmeler yapıldıktan sonra, insanın yaşam tarzını etkileyen sekülerlik, modernleşme, sanayileşme gibi kavramlar üzerinde durulmuş ve bu akımların İslâm dünyasının ve özelde Türk toplumunun üzerindeki etkileri araştırılmıştır. II. bölümde, Hıristiyanlık, Yahudilik, Cahili Araplar ve Haniflikteki âhiret telakkileri hakkında bilgi verilmiş, bu kimselerin dünyaya ve âhirete bakış açıları değerlendirilmiştir. III. bölümde Gazâlî'nin hayatına kısaca değinilmiş, özellikle“İhyâ-u Ulûm'id-Dîn”adlı eserinde dünyanın kötülüğü hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Dünyanın kötü olması bizzat dünyanın kendisiyle ilgili değil, insanların dünyanın geçici nimetlerine aşırı gönül vermeleriyle ilgili olduğunun tespiti yapılmıştır. Gazâlî'de dünya âhiret dengesi, dünyanın geçiciliği sebebiyle dünyadan asgari düzeyde faydalanmak, ebedî âhiret için ise azâmi seviyede gayret sarf etmek demektir. Çünkü asıl olan âhirettir ve dünya âhirete ulaştıracak bir araçtır. IV. bölümde ise insanın fıtratı, iyilik ve kötülüklerin karşılığı olarak cennet-cehennem ve âhiret inancının işlevi konuları üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın amacı şu an yaşadığımız dünya ile geleceğimiz âhiret arasında dengenin kurulabileceğini, insanların bu dünyada yaşamlarını âhiret odaklı düzenlediklerinde, ne dünyadan ne de âhiretten vazgeçmek zorunda olmadıklarını göstermektir. Bu hayat tarzının, Kur'ân-ı Kerim'in dünya ve âhiret hakkındaki âyetleri ile Peygamberimizin (s.a.s) uygulamaları örnek alınarak mümkün olabileceği ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, Gazâlî's opinions about the life of the world and the life of the hereafter are evaluatod. His point of the wiew to the world are dealt to idontify. The underiying reason of his point of wiew to the world are studied to idontify. It is evaluated to be considered how Gazâlî's balances between the life of the world and the life if the hereafter. The period of his life, his inner life and experiences also are evaluated. The first part of our work, after the world and the life of hereafter are evaluated, concepts as secularity, modernization, industrialization are emphasized. The effects on Islamic world and Turkish society of those currents are researched. In the second part of our work, it is informed about Christianity, Judaism, Internal Arabes and Hanefism the perspectives about their world life and hereafter life are evaluated in this part. In the third part of our work, Gazâlî's life is mentioned in a brief way. Especially, his opinions about“the worst of the world”in his work named“İhyâ-u ulûmi'd-dîn”are given place in this part. It is worked to idenfity that being bad of the world directly isn't interested in itself and it is interested in that people attach to world's temporary mimet more important than enough. According Gazâlî the balance of the world and the hereafter means that using the world at least level because of temporariness of the world, and making effort at the most level for the hereafter. Because the real thing is hereafter. And the world is a way to arrive to the hereafter. In the four chapter, the creation of the human, the heaven hell is in return to goodness and badness, and the belief of the hereafter subjects are mentioned especially. The aims of our study show that, with the world is lived in today, the balance can be established between the hereafter our future, when the people arrange to their livings according to hereafter, they don't have to give up neither the world lived in today nor the hereafter. This style of life can be possible with the verse of the Quran about the world and the hereafter in Holly Quran and by the applications of Hz. Prophet s.a.s shawn as an tried to be expressed.