İmam Gazâlî'nin İhyâ-u Ulûmi'd-Din adlı eserinde din ve mutluluk ilişkisi üzerine araştırma
A study on relationship between religion and happiness in the work of İmam Gazâlî's Ihyâ-u Ulûmi'd-Din
- Tez No: 738716
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din, mutluluk, İhyâ-u Ulûmi'd-Din, ahiret mutluluğu, Religion, happiness, İhyâ-u Ulûmi'd-Din, the happiness of the hereafter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Din ve mutluluk, etkileşim içinde olan olgulardır. Mutluluk insanın yaşamı boyunca elde etmeyi nihai amaç olarak karşımıza çıkarken din de insanlar için hem dünya hem de ahiret mutluluğunu hedeflemektedir. Bu yüzden mutluluk arayışında dinin önemli bir etkisi oluğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmamızda din ve mutluluk ilişkisi hakkında İmam-ı Gazâlî'nin görüşleri, din psikolojisi çerçevesinde incelenmiştir. Öncelikle din ve mutluluk kavramları ve psikoloji alanında din ve mutluluk ile ilgili yaklaşımlar incelenmiştir. Daha sonra İmam-ı Gazâlî'nin mutluluk tanımı, mutluluk ile ilişkilendirdiği kavramlar ve sonsuz mutluluk için açıkladığı unsurlar ele alınmıştır. Araştırma sonucunda Gazâlî'nin gerçek mutluluğun ahirette olacağı ile ilgili görüşünün İslam psikolojisi ile örtüştüğü saptanmıştır. Bunun yanında Batı psikoloji biliminin mutluluk ile ilgili yaklaşımlarından hümanistik yaklaşım ile pozitif psikoloji yaklaşımı arasında bazı temel benzerlikler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religion and happiness are fact that intereact. While happiness appers thr ultimate goal to achieve throught person's life, religion aim both World and hereafter happiness for people. So it is possible to say that religionhas an important effecton the pursuit of happiness. In this study, İmam-ı Gazâlî's viewon relationship between religion and happiness were examined within the framework of religion psychology. First of all the concepts of religion and happiness and approaches to religion and happiness in the field of psychology are discussed. Then, the definition of happiness of İmam Gazâlî's the concepts the he associates with happiness and the elements he explained for eternal happiness are discussed. As a result of the research it has been determined that Gazâlî's view that real happiness will be in the hereafter overlaps with İslamic psychology. In addition, some basic similatiries have been identified between the humanistic approach and the positive psychology approach, which are among the approaches to happiness in Western Psychology.