Dînî kaynaklar ve bilimsel bulgular ışığında Nuh tufanı
Noah's flood in the light of religious sources and scientific findings
- Tez No: 526257
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nuh, tufan, yerel/evrensel, Ağrı, Cudi, Noah, flood, catastrope, local/global, Ararat/Judi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanlık tarihi boyunca onu etkileyen bir çok olay vuku bulmuştur. Ancak bunların içinde bazıları gerek sebep - sonuç gerekse bıraktığı iz bakımından büyük önem taşımaktadır. Nuh tufanı da böyle etki bırakan olayların belki de en önemlisidir. Çünkü tufan sadece tarihi bir olay olmaktan çok ikinci bir yaratılışı temsil etmektedir. Tufan hadisesi birçok dini kaynak, bilimsel bulgu ve mitolojide kendine has bir üslupla yer edinmiştir. Bu sadece bir“suç ve ceza”gibi dar bir bakış açısından değerlendirilemeyecek kadar özel ve geniş bir konudur. Çünkü bu afetin sonunda dünya hayatı üzerinde birçok farklılıklar meydana gelmiştir. Hem coğrafi hem karakteristik hem de genetik açıdan köklü değişimler söz konusudur. İnsanlığın genetik haritası ve ülkeler coğrafyası bu olayla tekrar çizilmiştir. Ancak hala tufanın belli konularda bilinmeyenleri mevcuttur. Özellikle dini kaynaklardaki farklılıklar ve araştırmaların subjektif yapılması sebebiyle, konunun odak noktaları dağılmaktadır. Bu da sonuca ulaşmayı engelleyen baş faktördür. Halen tufanın yeri, yerelliği/evrenselliği, geminin yapısı, tufandan kurtulanlar, geminin demirlediği yer (Ağrı/Cudi) gibi konular aydınlanmayı beklemektedir. İşte bu sebeplerle biz de bu çalışmamızda Hz. Nuh ve tufan hadisesini, dini kaynaklar ve bilimsel bulguların verilerini objektif bir bakışla inceledik, sebepleri ve sonuçlarıyla açıklığa kavuşturmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of mankind, many events have taken place which have influenced it. However, some of them are of great importance in terms of the cause - effect relationship and the trace it left. Noah's Flood is perhaps the most important. Because the flood represents a second creation rather than just a historical event. The flood event has its place in many religious sources, scientific findings and mythology. It is too special and wide an event to be subject which cannot be evaluated from a narrow point of view just as a crime and punishment. Because at the end of this catastrope many differences have appeared in the life of the world. Both geographically and characteristicly and genetically fundamental changes had occurred. The genetic map of humanity and the geography of countries have been re-drawn. However, certain aspects of the flood are still present. Especially due to the differences in religious sources and the subjective nature of the research, focal points of the subject are blurred. This is the main reason that prevents from a reaching. Presently, the place of the flood, its locality / universality, the structure of the ship, the survivors of the flood, and the place where the ship anchored (Agri / Cudi) are some of the subjects to be waiting to be clarified. For this reason, in this study, we examined the existing data of Noah and the flood events, religious sources and scientific findings with an objective view, and we aimed to clarify the topic including its causes and results.