Behçet hastalarında eritema nodozum varlığının klinik bulgularla ilişkisi
Relationship between presence of erythema nodosum and clinical findings of behçet's disease
- Tez No: 526291
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE ŞULE APRAŞ BİLGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Romatoloji, Family Medicine, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Eritema nodozum, Behçet hastalığı, klinik bulgular, immünsupresif tedavi, Erythema nodosum, Behçet's disease, clinical findings, immunosuppressive therapy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç Behçet hastalığı, nedeni bilinmeyen nötrofilik hiperfonksiyon ve otoinflamatuar yanıtlarla karakterli ağırlıklı olarak mukokutanöz bulgularla seyreden heterojen bir vaskülittir. Eritema nodozum(EN), papulopustuler erupsiyon ve akne benzeri lezyonlarla birlikte Behçet hastalığında görülen cilt bulgularındandır. Biz bu çalışmada EN varlığının Behçet hastalığının diğer klinik bulguları ile ilişkisini inceledik. Gereç ve Yöntem Çalışmamıza 2012 Ocak - 2017 Nisan tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi romatoloji polikliniğinde takip edilmiş Behçet hastalarını dahil ettik. Bu hastaları yaş, cinsiyet, klinik bulgular ve tedavi yönünden retrospektif olarak inceledik. EN olan ve EN olmayan olarak 2 gruba ayırdığımız hastaları karşılaştırdık. Bulgular Klinik bulgular açısından EN olan ve EN olmayan grup arasında istatistiksel anlamlı bir fark saptmadık ancak immünsupresif ve modülatör tedavi kulanımının EN olan grupta istatistiksel anlamlı olarak fazla olduğunu gördük. İmmünsupresif ve immünmodülatör tedavi ihtiyacını EN olmayan grupta %51 , EN olan grupta %64 olarak tespit ettik (p=0,005). Tartışma Behçet Hastalığı heterojen seyirli bir hastalıktır. Çalışmamızdaki bulgulara göre EN olan hasta grubunda; belirli bir organ tutulumu, venöz veya arteriel tutulum ve göz tutulumu ile doğrudan bir ilişki gösterilemese de immünsupresif ve modülatör tedavi ihtiyacının daha fazla olduğunu gözlemledik. BH'de immünsupresif ve immünmodülatör tedavi daha ciddi klinik bulgulara sahip hastalara uygulandığından EN varlığının, daha ciddi klinik seyir için bir risk faktörü olabileceğini gözlemledik. Sonuç: EN varlığı BH'da daha ciddi klinik seyir için bir risk faktörü olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose Behçet's disease is a heterogeneous vasculitis with predominantly mucocutaneous findings characterized by unexplained neutrophilic hyperfunction and autoinflammatory responses. Eritema nodosum (EN) is a skin lesion seen in Behcet's disease with papulopustular eruption and acne-like lesions. In this study, we examined the association of EN with other clinical findings of Behçet's disease. Matherial and Method We have included Behçet patients who were followed up in our polyclinic from January 2012 to April 2017. We retrospectively reviewed these patients for age, gender, clinical findings and treatment. We compared patients in two groups; patients with EN and patients without EN. Results We did not find any statistically significant difference between the EN and the non-EN groups in terms of clinical findings, but we found that the need for immunosuppressive and immunmodulator therapy was statistically significant in the group with EN. Immunosuppressive and modulator (OSM) treatment needs were 51% in the non-EN group and 64% in the EN group (p = 0.005). Discussion Behçet's disease is a heterogeneous disease. According to the findings of our study, in the patient group with EN; we observed that although a direct association with a specific organ involvement, venous or arterial involvement and eye involvement could not be demonstrated, it also increased the need for immunosuppressive and immunmodulator therapy. We observed that the presence of EN may be a risk factor for severe clinical course, since patients with severe clinical findings need more immunosuppressive and immunmodulator therapy. Conclusion: EN may be a risk factor for more severe clinical course in BD.