Edirne il Merkezi'nde görev yapan aile hekimlerinin sigara içiciliği durumlarının sigara bıraktırma konusundaki bilgi ve tutumlarına olan etkilerinin araştırılması
Determining the effects of smoking status of familyphysicians who work in Edirne center on theknowledge and attitudes among smoking cessation
- Tez No: 526310
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara, aile hekimi, sigaraya karşı tutum, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Smoking, family physicians, attitudes towards smoking, Fagerström test for nicotine dependence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu kesitsel ve tanımlayıcı araştırmada Edirne il merkezinde görev yapan aile hekimlerinin sigara içiciliği durumlarının sigara bıraktırma konusundaki bilgi ve tutumlarına olan etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Söz konusu aile sağlığı merkezlerinde görev yapmakta olan 53 aile hekiminden çalışmaya katılmayı kabul eden 51 aile hekimi ile karşılıklı anket uygulaması yöntemi ile gerekli veriler toplanmıştır. Veri toplanması amacıyla kullanılan ankette katılımcıların demografik özelliklerini, sigara içiciliği durumlarını, hastalarına sigara konusundaki yaklaşımlarını, sigara bıraktırma konusundaki bilgi düzeylerini ortaya koymayı amaçlayan sorular ile Fagerström Nikotin Bağımlılık Testini (FNBT) mevcuttu. Sonuçlar incelenirken katılımcılar, ankette yer alan soruya göre“Sigara İçmeyenler”,“Sigarayı Bırakmış Olanlar”ve“Sigara İçenler”olarak sınıflandırılmasının yanı sıra anketin ortaya çıkardığı bu üç grubun ilgili ikisini birleştirilip diğerinin dışarıda bırakılması ile oluşturulan“Başarılı Sigara Bırakma Deneyimi Yaşamış Olanlar - Olmayanlar”,“Sigara Bağımlılığı ile Yaşamını Sürdürenler - Sürdürmeyenler”ve“Sigara Öyküsü Olanlar - Olmayanlar”grupları altında da sınıflandırıldı ve tüm bu durumların hastalara nasıl yansıdığı incelendi. Veriler istatistiksel olarak analiz edilirken Shapiro Wilks, ki-kare, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney-U, One Way-ANOVA ve Student-t testleri kullanıldı. Sigara içme sıklığı %29,4 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %39,2'si kadın (n=20), %60,8'i erkekti (n=31). Hiç sigara içmemiş katılımcıların sayısı 17 (%33,3), sigarayı bırakmış katılımcıların sayısı 19 (%37,3) ve halen sigara kullanmakta olan katılımcıların sayısı ise 15 (%29,4) idi. Çalışmamızdaki katılımcıların yalnızca %56,8'si (n=29) hastalarının sigara kullanımlarını ilişkili semptom varlığı aramaksızın sorguluyorlardı. Bu katılımcılarınsa %34,4'ü (n=10) sigara içiyor, 34,4'ü (n=10) sigarayı bırakmış, %31,2'si (n=9) ise hiç sigara kullanmamış grupta yer almaktaydı. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık yoktu (p=0,659). Sigara kullanan her hastasına sigarayı bırakmayı net ve güçlü şekilde öneren katılımcılar ise %86,2 (n=44) düzeyindeydi. Bu katılımcılar, 'Sigara Kullanım Durumu', 'Sigara Öyküsü Durumu' ve 'Sigara Bağımlılığı ile Yaşamını Sürdürme Durumu'na göre ayrı ayrı değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmezken, (sırası ile p=0,086 – p=0,150 – p=0,401) 'Başarılı Sigara Bırakma Deneyimi Yaşamışlık Durumu'na göre değerlendirildiğinde başarılı sigara bırakma deneyimi yaşamış hekimlerin, yaşamamış olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek çoğunlukla sigara kullanan her hastasına net ve güçlü bir şekilde sigarayı bırakmayı önerdiği bulunmuştur (sırası ile %100 ve %78, p=0,028). Tüm sağlık çalışanlarının özellikle de aile hekimlerinin, toplumun sigara kullanım prevalansını azaltmada önemli rol oynayabilecek konumda oldukları açıktır. Sağlık profesyonelleri bu rollerini hem hastaları için rol model olarak hem de hastalarına gerek danışmanlık yaparak gerekse mevcut terapiler konusunda yol göstererek sigara bırakma konusunda yardımda bulunmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
In this cross-sectional and descriptive study, it was aimed to determine the effects of smoking status of family physicians who work in Edirne center on the knowledge and attitudes among smoking cessation. The required data were collected by means of a questionnaire survey with 51 family physicians who agreed to participate in the study from 53 family physicians working in the family health centers. In the questionnaire, there were questions that aimed to reveal the demographics of the participants, smoking status, approach to patients about smoking, knowledge levels about smoking cessation and Fagerström Test for Nicotine Dependence (FTND). When the results were analyzed, the participants were classified as“Non-Smokers”,“Ex-Smokers”and“Smokers”according to the question in the questionnaire, as well the results that the questionnaire were produced, we also produced categories under the groups as“Participants Who Have Experienced A Successful Smoking Cessation - Others”,“Participants Who Are Current Smokers - Others”and“Participants Who Are Ever Smokers - Others”and analized how these cases may affect the patients. Shapiro Wilks, chi-square, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney-U, One Way-ANOVA and Student-t tests were used when the data were analyzed statistically. The prevalence of smoking was found 29.4%. 39.2% of the participants were female (n=20) and 60.8% were male (n=31). The number of non-smoking participants was 17 (33.3%), the number of participants who were ex-smoking was 19 (37.3%), and the number of currentsmoking participants was 15 (29.4%). Only 56.8% (n=29) of participants in our study were questioning patients' cigarette use without seeking a related symptom. 34.4% (n = 10) of these participants were in the current-smoking group, 34.4% (n=10) were in the ex-smoking group and 31.2% (n=9) were in the non-smoking group. There was no statistically significant difference between the groups (p=0.659). 86.2% (n=44) of the participants strongly recommended to quit smoking in each patient who smoked. While there was no statistically significant difference between the subgroups of the groups when these participants were evaluated according to 'Smoking Status', 'Ever-Smoked Status' and 'Current-Smoking Status' (p=0.086 – p=0.150 – p=0.401 respectively), there was difference between the subgroups of 'Successful Smoking Cessation Experience' group, it was found that physicians who experienced a successful smoking cessation experience, offered a clear and strong advice of cessation of smoking to each patient at a statistically significant level (100% - 78% respectively, p=0.028). It is obvious that all health professionals, especially family physicians, are in a position to play an important role in reducing the prevalence of smoking in the community. Health professionals should help with smoking cessation as role models for their patients as well as counseling their patients and guiding existing therapies.