Lojistik işletmelerinde stratejik maliyet yönetimi: Bir uygulama
  1. Tez No: 526311
  2. Yazar: MURAT KURTLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANER ATIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik İşletmesi, Zaman Etkenli Faaliyet Tabanlı Maliyet Saptama, Faaliyet Tabanlı Maliyet Saptama, Maliyet Yönetimi, Logistics, Logistics Company, Time Driven Activity Based Costing, Activity Based Costing, Cost Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüzde lojistik İşletmelerinden taşıma hizmetinin yanı sıra depolama, elleçleme, gümrük işlemleri, antrepo, sigorta, dağıtım, vb. diğer hizmetler de talep edilmektedir. Lojistik işletmelerinde sabit varlıklara olan yatırımın büyüklüğü düşünüldüğünde dolaylı maliyetlerin sayısı artan maliyet yüklenicilerine(sunulan hizmet çeşitleri, müşteriler, bölgeler vb.) dağıtılması önemli hale gelmektedir. İhtiyaca ve gerçeğe uygun maliyet bilgisi pazar karlılığı, müşteri karlılığı ve özel olarak alınacak yönetim kararları üzerinde olumlu etkiye sahip olacaktır. Geleneksel maliyet yaklaşımlarının değişen ortama uyum sağlayamaması nedeniyle faaliyet tabanlı maliyet saptama, zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyet saptama yaklaşımları geliştirilmiştir. Bu yaklaşımların uygulanmasında en önemli unsur maliyetlerle maliyet yüklenicileri arasındaki sebep-sonuç ilişkilerinin gerçekçi bir şekilde saptanmasıdır. Bu çalışmada, geleneksel maliyet saptama yaklaşımının eksiklikleri ve bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla geliştirilen faaliyet tabanlı maliyet saptama ile zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyet saptama yaklaşımlarının taşıma ve depolama hizmeti sunan bir lojistik işletmesinde uygulanması ile zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyet saptama yaklaşımının faaliyet tabanlı maliyet saptama yaklaşımına göre ihtiyaca ve gerçeğe uygun maliyet sunduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, services like storage, handling, customs operations, warehousing, insurance, distribution are being demanded from logistics companies, in addition to transportation service. Given the size of the investment in fixed assets in logistics enterprises, allocation of indirect costs to increasing number of cost objects like types of services offered, customers, locations, etc. is getting more important. Relevant and reliable cost information will have a positive effect on market profitability, customer profitability and specific management decisions. Traditional cost approaches failed in responding to changing business environment and activity based costing, time time driven activity based costing and resource consumption accounting approaches have been developed. The most important factor in the implementation of these approaches is the determination of the cause and effect relationships between costs and cost objects. In this study, the lack of the traditional cost detection approach and the application of time-based activity-based costing approaches in a logistics operation that provides transport and storage services, as well as the activity based costing approach developed to overcome these deficiencies and the time-based activity based costing approach, and it has tried to put forward a reasonable cost.