Tam kan sayımındaki inflamatuar belirteçlerin çocukluk çağı artrit etyolojisindeki yeri
The inflammatory markers of complete blood counts in the etiology of childhood arthritis
- Tez No: 526408
- Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM BAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Artrit, çocuk, Juvenil romatoid artrit, Arthritis, child, Juvenile rheumatoid arthritis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş-Amaç: Artrit, herhangi bir eklemde şişlik, kızarıklık, ısı artışı ya da fonksiyon kaybından herhangi birisinin görüldüğü yangısal durumdur. Çocuklarda artrit nedenleri çok çeşitlidir. Bu çalışmanın amacı, tam kan sayımındaki inflamatuar belirteçlerin çocukluk çağı artritlerinde ayırıcı tanıdaki yerini belirlemek, özellikle JİA öngörmedeki değerini saptamaktır. Gereç-Yöntem: 324 hasta ve 324 kontrol çalışmaya dahil edilmişti. Hasta grubunun artrite ait değerlendirmeleri ve tam kan sayımı belirteçleri dosyalarından elde edilmiştir. Bulgular: 44 hastanın tanısı (%13,6) JİA idi. JİA dışı artrit tanısına sahip olan hastalar ise 280 olgu (%86,4) idi. Hasta ve kontrol gruplarının erkek-kız dağılımı benzer saptandı (p=0,720). Hasta grubunun başvuru anındaki ortalama yaşı 7,7±4,0 yaş, kontrol grubunun başvuru anındaki yaş ortalaması ise 7,1±3,4 yaş idi (p=0,074). Toplam 324 hastada 610 eklem tutulumu mevcuttu. En sık tutulan eklemler alt ekstremite eklemleriydi (n=449; %73,7). Hasta grubunun ortalama WBC sayısı, MNS ve MMS değerleri kontrol grubundan belirgin yüksek saptanırken, hasta grubunun MES kontrol grubundan düşüktü (sırasıyla p=0,001; p=0,001; p=0,001; p=0,007). Hasta ve kontrol gruplarının ortalama MLS değerleri ise benzerdi (p=0,806). Hasta grubunun NLO kontrol grubundan yüksekti (3,2±2,9 vs 1,4±0,8; p=0,001). Hasta grubunun ELO kontrol grubundan ise düşük saptandı (0,06±0,06 vs 0,07±0,06; p=0,020). Hasta ve kontrol gruplarının MLO ise benzerdi (p=0,480). Hasta grubunun ortalama trombosit sayısı kontrol grubundan yüksekti (p=0,001). Kontrol grubunun MPV değeri hasta grubundan yüksek iken, PDW değerleri her iki grupta benzer saptandı (sırasıyla p=0,001 ve p=0,928). JİA grubunun başvuruda sedimentasyon ve CRP değerinin JİA dışı gruptan daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0,001 ve p=0,004). JİA ve JİA dışı grupların ortalama WBC, MNS, MLS, MMS, MES, NLO, MLO ve ELO değerleri benzer bulundu. JİA grubunun ortalama PDW değeri JİA dışı gruptan düşüktü (p=0,001). Gruplar arasında ortalama trombosit sayısı ve MPV değerleri ise benzer saptandı (sırasıyla p=0,492 ve p=0,698). Tartışma-Sonuç: Hasta grubunda trombosit değeri kontrol grubundan yüksek, PDW değerinin de JİA grubunda JİA dışı gruptan daha düşük olduğu ancak bunun da spesifitesinin düşük olduğu saptanmıştır. Bu belirteçler inflamasyonu gösteren genel bir belirteç olmakla birlikte, çocukluk çağı artrit etiyolojisinde ayırıcı tanı yapmada yararlı belirteçler olarak bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Arthritis is a inflammatory condition in which any joint is seen as swelling, redness, heat increase or loss of function. The causes of arthritis in children are very diverse. The aim of this study is to determine the place of inflammatory markers in the differential diagnosis of childhood arthritis, especially in the prediction of JIA. Materials and Methods: 324 patients and 324 controls were included in the study. Evaluations of the patient group for arthritis and complete blood count markers were obtained from the files. Results: 44 patients (13.6%) were JIA. 280 patients (86.4%) were diagnosed as non-JIA. The distribution of male and female patients in patient and control groups were similar (p = 0.720). At admission, the mean age of the patient group was 7.7 ± 4.0 years, and the mean age of the control group was 7.1 ± 3.4 years (p=0,074). 324 patients had a total of 610 joint involvement. The most common involved joints were the lower extremity joints (n = 449; 73.7%). The mean WBC count, absolute neutrophil count (ANC) and absolute monocyte count (AMC) of the patient group were significantly higher than the control group, whereas the absolute eosinophil count (AEC) of the patient group was lower than AEC of control group (p = 0.001; p = 0.001; p = 0.001; p = 0.007, respectively). The mean absolute lypmphocyte count (ALC) of the patient and control groups were similar (p=0.806). The neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) of the patient group was higher than the control group (3.2 ± 2.9 vs 1.4 ± 0.8; p = 0.001). The eosinophil to lymphocyte ratio (ELR) of the patient group was found to be lower than the ELR of control group (0.06 ± 0.06 vs 0.07 ± 0.06; p= 0.020). MLO was similar in the patient and control groups (p=0.480). The mean platelet count of the patient group was higher than the control group (p = 0.001). The MPV values of the control group were higher than the patient group, whereas PDW values were similar in both groups (p = 0.001 and p = 0.928, respectively). Sedimentation and CRP values of the JIA group were higher than the non-JIA group (p = 0.001 and p = 0.004, respectively). The mean WBC, ANC, ALC, AMC, AEC, NLR, MLR and ELR values of the JIA and non JIA group were similar. The mean PDW of the JIA group was lower than the non-JIA group (p=0.001). The mean platelet count and MPV values were similar between the groups (p=0.492 and p=0.698, respectively). Discussion-Conclusion: The platelet value in the patient group was higher than the control group and the PDW value was lower in the JIA group than in the non-JIA group but these findings had a low specificity. Although these markers are a general marker of inflammation, they have not been found to be useful markers in predicting JIA.