Mesane kanseri nedeniyle radikal sistoprostatektomi ve ileal konduit üriner diversiyon yapılan hastalarda eras(enhanced recovery after surgery) protokolü ile standart protokolün karşılaştırılması
To compare the result of eras(enhanced recovery after surgery) protocol and standart nutrition protocol in the patients who underwent radical cystoprostatectomy and ileal loop urinary diversion
  1. Tez No: 526410
  2. Yazar: BUĞRA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAHADIR CAN BALCI, UZMAN NUSRET CAN ÇİLESİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Radical cystoprostatectomy, ERAS, clavien, bladder cancer, treatment cost
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Radikal sistoprostatektomi ve ileal loop üriner diversiyon yapılanhastalarda Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protokolü ve standart bağırsakhazırlığı protokolünün ameliyattan sonraki süreçteki sonuçlarını karşılaştırmayıamaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015-Kasım 2018 tarihler arasında kliniğimizderadikal sistoprostatektomi ve ileal loop üriner diversiyon yapılan 77 hasta çalışmayadahil edildi. Hastaların ilk gaz çıkış zamanı, ilk gaita çıkış zamanı, hastanede kalışsüreleri, operasyon anındaki ve sonrasındaki veriler, hastanede kalış süreleri boyuncagörülen komplikasyonlar, hasta başı maliyetler prospektif olarak kaydedildi. Bulguar: Uygulanan bağımsız örneklem t testi sonucunda, VKİ, operasyonsüresi, gaita çıkışı süresi, preop kreatinin, post op kreatinin, taburculuk öncesikreatinin, preop albümin, post op erken albümin, taburculuk öncesi albümin değerleriortalamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamakta ikengaz çıkışı süresi, oral gıdayı tam tolerans zamanı, hastanede kalış ve maliyetortalamaları bakımından operasyon tipleri arasında anlamlı bir farklılıkbulunmaktadır. Sonuç: Radikal sistoprostatektomi ve ileal loop üriner diversiyon yapılanhastalarda uygulanan ERAS protokolü hastaların oral gıdayı tam tolere etmezamanını ve hastanede kalma sürelerini kısalttığı, toplam maliyeti de düşürdüğügörülmüştür. Anahtar Kelimeler: Radikal sistoprostatektomi, ERAS, clavien, mesanekanseri, tedavi maliyeti
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the results of ERAS protocol and standard nutritionprotocol in the patients who underwent radical cystoprostatectomy and ileal loopurinary diversion. Material and Method: A total of 77 patients who underwent radicalcystoprostatectomy and ileal loop urinary diversion between January 2015 andDecember 2018 were included in the study. The time to first flatulence,values at andafter the operation, the time to first defecation, the length of hospital stay,complications during hospital stay, cost per patient were evaluated prospectively. Results: As a result of independent sample t test, BMI, operation time, stooloutput, preop creatinine, post-creatinine, pre-discharge creatinine, preop albumin,post-op early albumin, pre-discharge albumin values were not statistically significantin terms of mean while the oral food There is a significant difference between theoperation types in terms of tolerance, hospital stay and cost averages Conclusion: In patients undergoing radical cystoprostatectomy, the ERASprotocol was found to shorten the duration of hospitalization and reduce the total costof hospital stay.