Yüksek riskli kasa invaze olmayan mesane tümörlerinde sekonder transüretral rezeksiyon süresinin rekürrens ve progresyon üzerindeki etkisi
The effect of the interval between first and second transurethtal resection on the recurrence and progression rates in patients with high-risk non-muscle invasive bladder cancer
- Tez No: 526420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GÖKHAN DOLUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, transüretral rezeksiyon, rekürrens, progresyon, bladder cancer, trans urethral resection, recurrence, progression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kas invaziv olmayan yüksek riskli mesane kanserlerinde ilk transüretral rezeksiyon-mesane tümörü (TUR-MT) ile sekonder transüretral rezeksiyon arasındaki sürenin rekürrens ve progresyon üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Hastalar ve yöntem Yeni tanı almış kas invaziv olmayan yüksek riskli mesane kanseri olan 38 hasta çalışmaya alındı. Sekonder TUR-MT'nin ilk ameliyattan 2-4 hafta sonra yapıldığı 13 hasta Grup 1, 4-6 hafta sonra yapılan 11 hasta Grup 2, 6-8 hafta sonra yapılan 14 hasta Grup 3 olarak sınıflandırıldı. Bütün hastalara sekonder TUR-MT' den sonra en az 1 yıl intravezikal BCG tedavisi uygulandı. Gruplar yaş, cinsiyet, sigara öyküsü ve ailede malignite öyküsü gibi tanımlayıcı özellikleri ve tümör sayısı, boyutu, evresi gibi intraoperatif ve postoperatif veriler açısından karşılaştırıldı. Gruplar rekürrens ve progresyon açısından karşılaştırıldıktan sonra Kaplan Meier analizi ile rekürrenssiz ve progresyonsuz sağ kalım analizi yapıldı. Bulgular Grup 1, Grup 2 ve Grup 3' deki hastalar yaş (67.23±84.43, 68.63±8.29, 66.85±11, p=0.804), cinsiyet (p=0.508), sigara öyküsü (%84.6, %72.7, %78.6, p=0.775) ve ailede malignite öyküsü (%15.4, %9.1, %21.4, p=0.702) açısından karşılaştırıldığında gruplar benzerdi. Grupların ortalama takip süreleri sırasıyla 64.69±26.22, 43.90±23.44 ve 71.42±32.24 olarak hesaplandı (p=0.056). Grup 1' de tümör boyutu 44.23±21.68, Grup 2' de 58.63±27.93, Grup 3' de ise 37.5±15.41 mm olarak bulundu (p=0.134). Grupların tümör sayıları tek ya da multiple olarak karşılaştırıldığında da gruplar istatistiksel olarak benzer bulundu (p=0.399). Grupların tümör evreleri (p=0.230) ve gradeleri (p=0.361) karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Grup 1' de 1 (%7.7), Grup 2' de 1 (%9.1), Grup 3'de 2 (%14.3) hastada karsinoma in situ saptandı (p=0.842). Grup 1' de 2 (%15.4), Grup 2'de 5 (%45.5), Grup 3'de ise 5 (%35.7) hastada rekürrens görüldü (p=0.263). Gruplar progresyon açısından karşılaştırıldığında ise Grup 1' de hiçbir hastada progresyon gözlenmezken Grup 2' de 1 (%9.1), Grup 3' de ise 3 (% 21.4) hastada progresyon görüldü ve gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0.190). 1 yıllık Kaplan Meier sağ kalım analizine göre Grup 1' de %84.6 oranında, Grup 2'de %54.5, Grup 3'de ise %64.3 oranında rekürrenssiz sağ kalım oranı olduğunu gördük ve gruplar istatistiksel açıdan benzerdi (p=0.48). 1 yıllık Kaplan Meier sağ kalım analizine göre Grup 1' de %100 oranında, Grup 2'de %90.9, Grup 3'de ise %78.6 oranında progresyonsuz sağ kalım oranı olduğunu gördük ve gruplar istatistiksel açıdan benzerdi (p=0.165). Sonuç Çalışmamıza göre yüksek riskli kas invaziv olmayan mesane kanserlerinde İlk TUR-MT ile sekonder TUR-MT arasında geçen sürenin rekürrens ve progresyon üzerine etkisini saptayamadık.. Ancak bu sonuçlar en az 1 yıllık intravezikal BCG tedavisi alan hastalar için geçerlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effect of the interval between first and second transurethtal resection on recurrence and progression rates in patients with high-risk non-muscle invasive bladder cancer Abstract Aim We aimed to investigate whether the time between first transurethral resection-bladder tumor (TUR-BT) and second transurethral resection in high risk non-muscle-invasive bladder cancer has an impact on recurrence and progression. Patients and methods The study included 38 patients with newly diagnosed high-risk non muscle invasive bladder cancer. All patients underwent intravesical BCG treatment for at least 1 year after the second TUR-BT. In Group 1, the second TUR-BT was performed 2-4 weeks after the first operation and included 13 patients, in Group 2, the second TUR-BT was performed 4-6 weeks after the first operation and included 11 patients, in Group 3, the second TUR-BT was performed 6-8 weeks after the first operation and included 14 patients. The groups were compared in terms of age, gender, smoking and family history of malignancy, and the number of tumors, size, stage as intraoperative and postoperative data. Kaplan Meier survival analysis without recurrence and without progression were performed after comparing the groups in terms of recurrence and progression. Results Patients in Group 1, Group 2 and Group 3 age (67.23 ± 84.43, 68.63 ± 8.29, 66.85 ± 11, p = 0.804), gender (p = 0.508), smoking history (84.6%, 72.7%, 78.6%, p=0.775) and family history of malignancy (15.4%, 9.1%, 21.4%, p = 0.702) compared to the groups were similar. The mean follow up period of the groups was 64.69±26.22 , 43.90±23.44 and 71.42±32.24, respectivly (p=0.056). In Group 1, the tumor size was 44.23 ± 21.68, in Group 2 58.63 ± 27.93 and in Group 3 37.5 ± 15.41 mm and the groups were statistically similar (p = 0.134). When the number of tumors in groups were compared as single or multiple, the groups were statistically similar (p = 0.399). There was no statistically significant difference between the tumor stages (P=0.230) and the grade (p=0.361) of the groups. In Group 1, 1 patient (7.7%), in Group 2, 1 patient (9.1%), in Group 3, 2 patients (14.3%), carcinoma in situ was detected and the groups were statistically similar (P=0.842). Recurrence was observed in 2 (15.4%) patients in Group 1, 5 (45.5%) in Group 2 and 5 (35.7%) in Group 3, and the groups were statistically similar (p = 0.263). When the groups were compared in terms of progression, no progression was observed in any of the patients in Group 1, 1 (9.1%) in Group 2 and 3 (21.4%) in Group 3, and no statistically significant difference was found between the groups (p = 0.190). According to Kaplan Meier survival analysis, there was a 84.6% recurrence free survival in Group 1, 54.5% in Group 2 and 64.3% in Group 3, and the groups were statistically similar (p = 0.48). According to Kaplan Meier survival analysis, there was a 100% progression free survival rate in Group 1, 90.9% in Group 2, and 78.6% in Group 3, and the rate of progression-free survival was statistically similar (p = 0.165). Conclusion The time between first TUR-BT and second TUR-BT has no effect on recurrence and progression in high-risk non-muscle invasive bladder cancer. However, these results are valid for patients receiving at least one year of intravesical BCG treatment.