İdiopatik normal basınçlı hidrosefali hastalarında V-P shunt operasyonu öncesi ve sonrasında klinik ve radyolojik değişikliklerin değerlendirilmesi
Asessment of clinic and radiological changes in pre-operative and post-operative normal pressure hydrocephalus pati̇ents
  1. Tez No: 526421
  2. Yazar: ERMAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: NBH, OCT, yüksek konveksite darlığı, callosal açı, NPH, OCT, high convexity tightness, callosal angle
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: NBH özellikle ileri yaş hastalarda görülen, yaşam kalitesini düşürerek ileri morbiditelere ve mortaliteye yol açmakta olan bir patolojidir. Hastalığın doğal seyrindeki triad olan denge kaybı, idrar inkontinansı ve demans; hastaların sağlığını ileri derecede etkileyebilecek sekonder sağlık sorunlarına da yol açmaktadır. Bu çalışmamızda özellikle tanının erken konulması ve post-operatif dönem izlemi hasta ve sağlık harcamaları açısından önemli olan bu hastalığın tanı ve takibinde yarar sağlayacak antitelerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Eylül 2017- Eylül 2018 tarihleri arasında Nöroşirürji kliniğine başvuran, klinik NBH triadını tam olarak karşılayan ve radyolojik olarak NBH olarak değerlendirilen yaşları 50-85 arasında değişen 14 hasta dahil edilmiştir. Hastaların hepsi klinik ve radyolojik değerlendirme sonrası LP ya da lomber drenaj ile izlenmiş ve bulgularında iyileşme olması üzerine cerrahi kararı alınmış hastalardır. Hastaların pre/post-operatif dönemde anestezi hazırlıkları sonrası hastanemizde bulunan 1,5 Tesla MR cihazında koronal, sagittal ve aksiyel planda T1 ve T2 sekans görüntüleri elde edilmiştir. OCT ölçümleri yine hastanemiz bünyesinde bulunan OCT cihazı ile retinal kalınlık (retinal thickness, RT) ölçülecek şekilde elde olunmuş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastaların yapılan ölçümleri sonrası yapılan istatistiksel analizde frontal horn, Evans indeksi, corpus callosum açısı, kalk-yürü testi ve retinal kalınlıkların ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde düzelmiş saptandı. Bunların yanısıra MRG'de yüksek konveksite darlığının tanı için önemli bir MRG bulgusu olduğu izlendi. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar ışığında bakıldığı zaman daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulmakla beraber; tanı için kalk-yürü testi, callosal açı ölçümü, yüksek konveksite darlığı ve Evans indeksinin, tedavi sonrası izlemde ise lateral ventrikül frontal horn genişliği, Evans indeksi, kalk-yürü testi, callosal açı ölçümü ve OCT ile retinal kalınlık takibinin kullanılabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: NBH is a pathology especially in older patients, leading to morbidity and mortality by decreasing quality of life. Triad in the natural course of the disease -loss of balance, urine incontinence and dementia- also lead to secondary health problems that can significantly affect the health of patients. The aim of this study was to investigate the early diagnosis and postoperative follow-up findings of the patients. Materials and Methods: Fourteen patients who were admitted to the neurosurgery clinic between September 2017 and September 2018 and who had fully met the clinical NBH triad and were evaluated as NBH radiologically were included in the study. All patients were followed up with LP or lumbar drainage after clinical and radiological evaluation, and the patients who underwent surgical decision because of improvement in their findings. In the pre / post operative period, 1.5 Tesla MR devices (coronal, sagittal and axial plane T1 and T2 sequences) were obtained in our hospital. OCT measurements were obtained by measuring the retinal thickness (RT) and compared. Results: In the statistical analysis performed after the measurements of patients, frontal horn, Evans index, corpus callosum angle, up and go test and retinal thickness measurements were found to be significantly improved. In addition to these, high convexity tightness in MRI was found to be an important MRI finding for the diagnosis. Conclusion: In the results we obtained, larger scale studies are needed, but for the diagnosis, the up and go test, the callosal angle measurement, high convexity tightness and the Evans index can be used. We suggest that lateral ventricular frontal horn width, Evans index, up and go test, callosal angle measurement and retinal thickness follow-up with OCT can be used in post-treatment follow-up.