Oosit aktivasyonu için kalsiyum iyonofor kullanılan 30-40 yaş aralığındaki hastaların fertilizasyon ve embriyo kalitelerinin kontrol grubuyla karşılaştırılması
Comparison of fertilization and embryo qualities of patients between 30 and 40 years of age using calcium ionophore for oocyte activation
- Tez No: 526464
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CINCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: 1.Oosit aktivasyonu, 2. kalsiyum iyonofor, Oocyte activation, calcium ionophore
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, oosit aktivasyonu sağlanamayan vakalarda kalsiyum iyonofor ile oositin aktivasyon sorununu çözmektir. Çalışmaya 2012-2017 yılları arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi tüp bebek merkezine başvuran ve inseminasyon sırasında kalsiyum iyonofor kullanılan 50 hasta ile kullanılmayan 50 hastanın dosyasından taranan bulgular dahil edildi. Yapılan çalışmanın amacı doğrultusunda daha önce fertilizasyon problemi yaşayan (TFF, fertilizasyon düşüklüğü veya klivaj azlığı gibi) oosit aktivasyonu için kalsiyum iyonofor kullanılan 30-40 yaş aralığındaki 50 hasta deney grubu olarak, inseminasyon sırasında kalsiyum iyonofor kullanılmayan 50 hasta ise kontrol grubu olarak kabul edildi. Her iki grup arasında toplam 695 oositin fertilizasyon ve embriyo kalitesi incelendi. Deney grubunda (362 oosit) fertilize olan oosit sayı ortalaması (3,64±2,76), kontrol grubunda (333 oosit) ise (2,16±2,05) olup gruplar arasında fertilize olan oosit sayısı karşılaştırıldığında deney grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Deney grubunda Grade 1 embriyo sayı ortalaması (1,76±1,39), kontrol grubunda ise (1,00±1,32) olup gruplar arasında Grade I embriyo sayısı karşılaştırıldığında deney grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar kalsiyum iyonoforun, oosit aktivasyonunu indükleyerek fertilizasyonu sağladığı, embriyo kalitesini iyileştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to solve the problem of oocyte activation with calcium ionophore in cases where oocyte activation is not possible. The study included findings from 50 patients who used Calcium ionophore during insemination and 50 patients who were not used during the period of 2012-2017 who applied to the Acıbadem Kadıköy Hospital in vitro fertilization center. Fifty patients in the age range of 30-40 years who used calcium ionophore for oocyte activation previously experiencing fertilization problems (TFF, low fertilization, or lack of cleavage) in the direction of the study were accepted as the control group and 50 patients who did not use calcium ionophore during insemination were accepted as the control group. A total of 695 oocytes fertilization and embryo quality were studied between the two groups. The mean number of oocytes fertilized in the experimental group (362 oocytes) (3,64 ± 2,76) and the number of oocytes fertilized among the groups (333 oocytes) in the control group (2,16 ± 2,05) were statistically significant the difference was detected. Grade 1 embryo number average (1.76 ± 1.39) in the experimental group and (1.00 ± 1.32) in the control group were statistically significant when the number of Grade I embryos was compared between the groups. The results obtained without the study show that calcium ionophore improves embryo quality by inducing oocyte activation and fertilization.