Karasu ve Melendiz çaylarının içme suyu kaynağı olarak değerlendirilmesi
Karasu and Melendiz streams evaluation as source of drinking water
- Tez No: 526471
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aksaray, Su kalitesi, İçme Suyu, Fiziksel, Kimyasal, Aksaray, Water quality, Drinking water, Physical, Chemical
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüzdeki hızlı nüfus artışı, sulu tarımın yaygınlaşması ve endüstriyel kalkınma, doğal su sistemini nicelik ve nitelik yönünden zorlamaktadır. Bu durum, su ile ilgisi olan yasal, idari, sosyal, teknik ve ekonomik tüm faaliyetleri entegre bir biçimde kapsayan su kaynakları yönetimine daha bilinçli ve sistematik yaklaşmasını zorunlu kılmaktadır. Su küresel ölçekte tükenmeyen doğal kaynaklar grubu içinde sayılsa da , bölgesel ve yerel olarak sonlu bir kaynak durumundadır. Bu çalışmada, Aksaray ili yerüstü içme suyu kaynaklarından Melendiz ve Karasu Çaylarının ve Mamasın Baraj Gölünün mevcut su kalitesi, su kalitesi üzerindeki baskılar ve içme suyu olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi için Aralık 2014- Kasım 2015 tarihleri arasında aylık periyotlarla örneklemeler yapılmıştır. Numuneler ayda bir kez alınmıştır. Bu tez çalışmasında Karasu ve Melendiz Çayları ve Mamasın Barajında yapılan ölçümlerin sonucu olarak, problemin kaynağının Aksaray içme suyu kaynağı olarak kullanılan barajda gelişen ötrofikasyon olduğu tespit edilmiştir. Baraj suyunun aksine, Karasu ve Melendiz Çaylarının suyunun içme suyu kaynağı olarak uygun olduğu bulunmuştur. Çözüm olarak, Barajın önüne bir biriktirme haznesinin yapılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's rapid population growth, the spread of irrigated agriculture and industrial development push the natural water system in quantity and quality. This necessitates a more conscious and systematic approach to water resource management, which integrates all legal, administrative, social, technical and economic activities that are related to water in an integrated manner. Although water is considered to be a group of uninhabitable natural resources on a global scale, it is a finite resource locally and regionally. In this study, sampling was carried out between December 2014 and November 2015 in order to evaluate the water quality, the pressures on water quality, and the using as drinking water of Karasu and Melendiz streams, and the Mamasın Dam Lake surface waters in Aksaray. Water samples were taken from the determined stations once a month. As a results of measurements in Karasu and Melendiz Stream, and Mamasın Dam, source of problem was determined as eutrophication in dam water used as source of drinking water of Aksaray. In contrast to dam water, waters of Karasu and Melendiz Streams were found suitable water as source of drinking water. As a solution, it was proposed that a storage reservoir should be built in front of the dam.