Mamasun (Aksaray) barajı ve civarındaki akarsuların kirletici parametrelerinin baraj gölü su kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigations of influences of pollutants on the water quality of surface water sources at Mamasun (Aksaray) dam site and its vicinity
  1. Tez No: 128930
  2. Yazar: ÖZLEM GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİM ELHATİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, Mamasun Baraj Gölü, Su kirliliği. iii, Water Quality, Mamasun Dam Site, Water Pollutioa iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET MAMASUN (AKSARAY) BARAJI VE CİVARINDAKİ AKARSULARIN KİRLETİCİ PARAMETRELERİNİN BARAJ GÖLÜ SU KALİTESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ GÜLLÜ, Özlem Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hatim ELHATÎP Ocak 2003, 45 sayfa Bu çalışmada, Mamasun (Aksaray) Barajı ve civarındaki akarsuların kirletici parametrelerinin baraj gölü su kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, baraj gölünün beslendiği kaynaklar olan Karasu ve Melendiz Çaylarından ve baraj gölü içerisinden belirlenen 8 numune noktasından yaz, sonbahar ve kış aylarında numuneler alınmıştır. Bu numunelerin analizleri yapılarak baraj gölünün su kalitesinin belirlenmesine çalışılmıştır. Aksaray ili sınırlan İçerisinde olan Mamasun baraj gölü, sulama amaçlı yapılsa da günümüzde içme suyu temini amaçlı da kullanılmaktadır. Çevresindeki yerleşim yerlerindeki sulama suyu ihtiyacını sağlaması açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan Karasu Çayı, tarım arazilerinde sürekli olarak kullanılan tarımsal ilaçlardan kaynaklanan katı ve sıvı atıklarla kirlenmektedir. Melendiz çayı da Karasu çayı gibi evsel ve tarımsal kirlenmeye maruz kalmaktadır. Çalışma sonucunda Mamasun Baraj Gölü'nde herhangi bir endüstriyel kirlenme bulunamamıştır. Mamasun Baraj Gölü'ne gelen yüksek konsantrasyonlardaki nutrient, rüzgar ve yağmurlarla göle taşınan topraklar dip çamurunu oluşturarak baraj gölünde siltlenmeye neden olmaktadır. Siltlenme sonucunda ise baraj gölü haznesi dolmakta ve baraj kapasitesi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF INFLUENCES OF POLLUTANTS ON THE WATER QUALITY OF SURFACE WATER SOURCES AT MAMASUN (AKSARAY) DAM SITE AND ITS VICINITY GÜLLÜ, Özlem Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hatim ELHATİP January 2003, 45 pages The main purposes of this study are, evaluate the water quality of Mamasun (Aksaray) dam and to estimate the influences of pollutants on the water quality of the surface waters surrounding the dam pondsite. To aschive these purposes, field measurements and sampling were carried out at Karasu and Melendiz rivers, which are considered the main recharge area of the dam lake. Besides, 8 sampling points were selected for measurement during three different periods; summer, spring and winter seasons. The collected samples were analysed periodically in order to find out the main water quality of the dam pond. Mamasun dam lake in Aksaray country, though is made for irrigation, recently is used for providing drinking waters. Karasu river, which is important for provide irrigation at its vicinity, is polluted by sewage from agricultural medcine that are used at areas regularly. Melendiz river is polluted by municipial and agricultural sewage as Karasu river. Result of studies any industrial pollution is found atMamasun Dam Lake. Nutrient at high concentrations coming to dam is caused siltatioa Result of this siltation, dam lake reservoir is filling up and capacity of dam is decreasing.