İstanbul ili, Bahçelievler ilçesinde park ve yeşil alan kullanımı
Park and green field utilization in Istanbul province, Bahçelievler district
  1. Tez No: 526495
  2. Yazar: YÜCEL ŞERAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ ILGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bahçelievler, Kentsel Yeşil Alan, Park, Rekreasyon, Bahçelievler, Park, Recreation, Urban Green Area
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, araştırma yöntemini tarama (survey) modeli, araştırma evrenini ise İstanbul ili Bahçelievler ilçesindeki park alanları oluşturmaktadır. Örneklemi çalışma alanı içerisinden seçilen 15 adet park ve anket sırasında parkta bulunan rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiş 473 kişi oluşturmaktadır. Anket sorularının oluşturulmasında Aksoy ve Akpınar (2011), Yücel ve Yıldızcı (2006) ve Yenice (2012)'nin çalışmalarından yararlanılmıştır. Anketin örnekleme uygulanması sonucunda elde edilen veriler IBM SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) programına girilerek analiz edilmiştir. Katılımcıların park ve yeşil alan kullanımını ölçmeye yönelik betimsel istatistikler sunulmuş, devamında ki-kare testi ile demografik özelliklere göre park kullanım alışkanlıkları arasındaki farklılıklar belirlenmiştir. Parklardan duyulan genel memnuniyet düzeyi ve demografik özelliklere yönelik çarpık dağılım gözetilerek uygun olan Kruskal Wallis H testi ve Mann- Whitney U testleri ile değişiklikler irdelenmiştir. Araştırma sonucunda kentlerin vazgeçilmez bir parçası olan rekreasyonel alanların nitelik ve nicelik yönünden değerlendirmesi yapılarak önemi ortaya konulmuş ve bazı öneriler getirilmiştir. Bahçelievler ilçesinde kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı 0,89 m² olmakla birlikte ilçe yüz ölçümünün sadece %3,63'ü aktif yeşil alanlardan oluşmaktadır. Görüldüğü üzere bu araştırma ile Bahçelievler ilçesindeki kişi başına düşen yeşil alan miktarının artırılması ve park alanlarının homojen bir dağılım gözetilerek iyileştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the survey model constitudes the investigation method and the research range spans the park areas of Bahçelievler district in İstanbul province. The sampling is formed of 15 parks selected among the study area and 473 persons in parks, who have been selected by random sampling. In forming survey questions, the studies of Aksoy and Akpınar (2011), Yücel and Yıldızcı (2006) and Yenice (2012) have been used. Data gathered as a result of conducting the survey to 473 samples has been analyzed in IBM SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) software. Descriptive statistics used for measuring park and green area usage of participants have been presented and differences in park usage habits have been determined depending on demographic characteristics by chi-square test. The differences have been studied through using appropriate Kruskal Wallis H test and Mann-Whitney U tests by observing the level of overall delight concerning parks and skewed distribution depending on demographic characteristics. As a result of the study, the importance of recreational areas, which are the essential areas in cities, have been revealed by their evaluation concerning their quantity and quality and it comes up with some suggestions. The quantity active green area per capita and just %3.63 of the district acreage has been formed of active green area in Bahçelievler district. As it is understood, the purpose of the study is to increase the quantity of green areas per capita and improving the park areas considering a homogenous distribution.