Doğal afetlerin çocuklar ve gençler üzerindeki etkileri
Effects of natural disasters on children and adolescents
- Tez No: 526545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA BEKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychology, Sociology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Afet, Doğal Afet, Afet Etkileri, Gelişim, Çocuk ve Gençler, Afetler ve Çocuklar vb, Disaster, Natural Disaster, Disaster Effects, Development, Children and Young People, Disasters and Children, etc
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Doğal afetler öngörülemeyen, etkileyeceği alan ve etki düzeyi tahmin edilemeyen, çok fazla sayıda can ve mal kayıpları ile sonuçlanabilen doğa olaylarıdır. Dünya genelinde ve ülkemizde her yıl birbirinden farklı doğal afetlerin yaşandığına ve bu afetlerin sonuçlarının toplumlar üzerindeki etkilerine şahit olunmaktadır. Çocuklar ve gençler afetlere maruz kalan ve afetlerden etkilenen grupların en hassas ve savunmasız bireyleridir. Her yıl dünya üzerinde milyonlarca çocuk ve genç doğal ve insan kaynaklı afetlere maruz kalmakta ve bu afetlerden çeşitli şekillerde etkilenmektedir. Çalışmamızda '' Doğal Afetlerin Çocuklar ve Gençler Üzerindeki Etkileri'' araştırılmıştır. Nitel bir araştırma örneği olan bu çalışmada literatür taraması tekniği kullanılmıştır. Yöktez, Google Scholar, DergiPark, EM- DAT, ScienceDirect, PubMed, UHPPD (Uluslar arası Hakemli Psikiyatri ve Psikoloji Araştırmaları Dergisi), ACED (Uluslar arası Aile Çocuk ve Eğitim Dergisi) gibi konu ile ilgili bilgi erişimini sağlayan internet veri tabanlarında '' afet, doğal afet, afet etkileri, afetler ve çocuklar, afetler ve gençler, çocuk gelişimi'' gibi arama sözcük ve sözcük grupları kullanılarak elde edilen tezler ve makaleler, afetlerde görev alan ve afet zararlarını azaltmak üzere çalışmalarda bulunan AFAD, KGM, MGM gibi kurumların doğal ve insan kaynaklı afetlere ait bilgi ve istatistiki verileri, afetler ve çocuk gelişimi üzerine güncel bilgileri içeren kitaplar incelenmiştir. Elde edilen bilgiler çalışmada tümevarım yöntemi ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Natural disasters are unpredictable natural phenomena that can result in a large number of life and property losses, which can not be predicted, and the level of impact. Every year in the world and in our country different natural disasters are experienced and the effects of these disasters on the communities are witnessed. Children and young people are the most sensitive and vulnerable individuals exposed to disasters and affected by disasters. Every year, millions of children and young people around the world are exposed to natural and man-made disasters and affected by various disasters. '' Effects of Natural Disasters on Children and Adolescents '' were researched. In this study, which is a qualitative research example, literature review technique is used. Internet databases that provide access to information on topics such as Yöktez, Google Scholar, DergiPark, EM- DAT, ScienceDirect, PubMed, UHPPD (International Symposium on Psychiatric and Psychological Research), ACED (International Family Child and Education Journal) thesis and articles obtained by using words and phrases such as“disaster, disaster and children, disasters and young people, child development”, and AFAD, KGM, MGM which are working in disasters and working to reduce disaster damage and books containing information and statistics on human-made disasters, disasters, and current information on child development. The obtained information is presented by inductive method in study.