Benefit segmentation of tourists on social media: A clustering approach
Sosyal medya faydaları üzerine turistlerin bölümlenmesi: Bir küme yaklaşımı
  1. Tez No: 526586
  2. Yazar: VESİLE ASLI ARZIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ÖZDEMİR UMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Sosyal Medya, Kuşaklar, Turist Bölümlendirme, Destination Marketing, Social Media, Generations, Tourist Segmentation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde internet ve sosyal medya sağladığı faydalar sayesinde her yaştan kişinin hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu sayede, insanlar dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan son dakika gelişmeleri gerçek zamanlı olarak takip edebilme imkânına ulaşmışlardır. İnternetin varlığı sayesinde insanlar turizm ve seyahat gibi özel ilgi alanlarına ve merak ettiklerine kolayca ulaşabilmektedirler. İnternetin her sektör üzerinde ciddi etkileri olduğu gibi turizm ve destinasyon pazarlanması açısından da çok önemli bir rol üstlenmeye başlamıştır. Turistler seyahat planlamalarını yaparken, seyahatleri sırasında ve sonrasında sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanmaktadırlar. Turistler sosyal medya platformlarını bilgi edinme, kıyaslama yapma, fotoğraf/video ve yorumlarını paylaşmak gibi birçok amaçla kullanmaktadırlar. Turizm destinasyonları da turizm kaynaklarını ve özelliklerini tanıtmak, turistlerle iletişim kurmak, ürün ve hizmetlerini pazarlamak gibi birçok nedenle sosyal medya platformlarından yararlanmaktadırlar. Turizm profesyonelleri turist profillerini analiz etmek, teknolojiyle büyüyen kuşakların seyahat tercihlerini öğrenip ürün ve hizmetlerini ona göre geliştirebilmeleri için de sosyal medya platformlarından yoğun olarak faydalanmaktadırlar. Bu çalışmada, turistlerin sosyal medya kullanımından sağladıkları fayda doğrultusunda bölümlendirme kümeleme analizi çerçevesinde incelenmekte ve bulgular destinasyon pazarlaması açısından değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, benefits of internet and social media has a significant role in the life of people at all ages. Thus, people have an opportunity to follow up last minute notifications anywhere in the world in a real-time basis. Thanks to the presence of the Internet, people can easily reach to any special interest they are curious about such as travel and tourism. The internet has begun to play a significant role in tourism marketing as well as destination marketing. Tourists actively use social media platforms for travel planning, during travel and after their travel. Tourists use social media platforms for a variety of purposes, such as gathering information, comparison, sharing photos / videos and comments. Tourism destinations also benefit from social media platforms for many reasons, such as promoting tourism resources and features, communicating with tourists, marketing their products and services. Tourism professionals heavily benefit from social media platforms to analyse tourists' profile, to learn about the travel preferences of growing generations through technology, and to improve their products and services accordingly. In this study, in line with the benefits of social media usage of tourists, segmentation is examined within the framework of clustering analysis and the findings are evaluated in terms of destination marketing.