Deri endüstrisi atıksularının elektrokoagülasyon ile arıtımı
The treatment of tannery wastewater by electrocoagulation
  1. Tez No: 526606
  2. Yazar: UFUK DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHİMAN ÇİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deri, deri endüstrisi atıksuyu, elektrokoagülasyon, KOİ, Leather, tannery wastewater, electrocoagulation, COD
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Deri endüstrisi atıksuyu, yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), renk, yağ ve gres ile birlikte ciddi çevre sorunlarına neden olabilecek güçlü bir kirleticidir. Ayrıca bu endüstri, en yüksek su tüketen endüstrilerden biridir ve birçok ülkenin ekonomi sektöründe önemli bir rol oynar. Bu çalışmada, deri endüstrisi atıksuyunun elektrokimyasal yöntemlerden biri olan elektrokoagülasyon (EC) ile arıtılabilirliği deneysel olarak değerlendirilmiştir. Atıksu numunesi, Bor-Niğde'de bulunan Karma Organize Sanayi Bölgesindeki bir deri fabrikasından alınmıştır. Atıksuyun arıtılması, alüminyum elektrotlarla donatılmış, birbirine paralel bağlanmış elektrokimyasal bir kesikli reaktör ile gerçekleştirilmiştir. Alüminyum elektrot ile elektrokoagülasyon işlemini optimize etmek için pH, akım yoğunluğu ve çalışma süresinin etkisi analiz edilmiştir. Optimum çalışma koşulları belirlenmiş ve proses uygulanmıştır. Optimum şartlar altında Al elektrotlarla % 54 KOİ, % 72 AKM ve %39 TOK giderme verimleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, EC reaktörünün deri endüstrisi atıksularının arıtılmasında giderim verimliliği ve işletme maliyeti açısından arıtma için uygulanabilir bir seçenek olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Tannery industry wastewater is a powerful pollutant that can cause severe environmental problems related to its high chemical oxygen demand (COD), oil and grease together with deep colour content. Besides this industry is known widely as one of the highest consumers of water as well as playing a key role in the economic sector of many countries. In this paper, treatability of leather tanning industry wastewaters by electrocoagulation (EC), as one of the electrochemical methods, was experimentally evaluated. The wastewater sample was taken from a leather factory of an Mixed Organized Industrial District in Bor-Niğde, Turkey. Treatment of the wastewater was carried out by an electrochemical batch reactor equipped with aluminum electrodes, which were connected parallel to each other. Effects of pH, current density and operating time were analyzed to optimize the electrocoagulation obtained results indicate that EC reactor is the applicable option to treat tannery industry wastewater in terms of removal efficiency and operating cost.process with aluminum electrode. The optimum operating conditions were determined and applied to the process. Under optimal values of process parameters 54 % COD, 72 % TSS, and 39 % TOC removal efficiencies with Al electrodes were obtained. The obtained results indicate that EC reactor is the applicable option to treat tannery industry wastewater in terms of removal efficiency and operating cost.