Lise öğrencilerinde sınav kaygısı, aile tutumu ve gelecek beklentisinin okul tükenmişliği ile ilişkisi
The relationship between exam anxiety, parental attitude and school burnout in high school students
  1. Tez No: 526607
  2. Yazar: BAHRE BURAK DÜNDAR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Okul Tükenmişliği, Anne-baba Tutumu, Sınav Kaygısı, Gelecek Beklentisi, Lise Öğrencileri, Adolescence, School Burnout, Parental Attitude, Examination Anxiety, Future Expectation, High School Students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Araştırma, lisede öğrenim gören 9. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerinin yaşamış oldukları okul tükenmişlik düzeylerine; sınav kaygısı, anne baba tutumu ve öğrencilerin gelecek beklentileri gibi değişkelerin ilişkisi incelemektedir. Araştırma, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Trabzon ili Ortahisar ve Söğütlü ilçesinde bulunan Özel Temel Lisede okuyan 100 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bu amaçla Anne-baba Tutum Ölçeği, Sınav kaygısı envanteri, Gelecek beklentileri ölçeği, Okul tükenmişliği ölçeği ile Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular öğrencilerin yaşadığı okul tükenmişliği üzerinde anne baba tutumlarının ve sınav kaygısı bileşenlerinden kendisini nasıl gördüğü ile ilgili endişelerinin etkili olduğu fakat sınav kaygısı ve gelecek beklentilerinin anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir. Öğrencilerin aileden algıladıkları sosyal destek ile demografik özellikler arasında bir fark bulunmamıştır. Kız öğrenciler anne-baba tutumlarını“otoriter”, erkek öğrenciler ise“hoşgörülü”olarak algılamaktadır. Yaşı büyük olanların, kızların ve bir kardeşi olanların akran ilişkilerinin daha iyi olduğu görülmüştür. Ek olarak, ergenlerin okul tükenmişlik düzeyleri ile ana-baba tutumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tüm bu bulgulardan da çıkarılacağı gibi öğrenciler, okul tükenmişliğinde, anne-baba tutumu, sınav kaygısı ve gelecek beklentisi gibi önemli faktörlerin etkileşimlerini görmektedir.
Özet (Çeviri)
The research examines the impact of variables like examination anxiety, parental attitude and students' future expectations on degrees of school burnout experienced by high school students of 9th and 12th grade levels. Research was conducted on 100 students who study in Private High Schools located in Ortahisar and Söğütlü provinces in Trabzon during the 2018-2019 academic year. For this purpose, parental attitude scale, examination anxiety inventory, future expectation scale, school burnout scale and personal information form were used. The findings show that parents 'attitudes towards school burnout and students' anxiety about examining themselves from the components of the test anxiety were effective but did not have a significant effect on exam anxiety and future expectations. There was no correlation found between family-oriented social support and demographic characteristics. Female students perceive parental attitudes as“authoritarian”and male students as“tolerant”. It has been seen that the ones who are relatively of older age, are female and have a sibling have better peer relations. In addition, a significant correlation was found between school burnout levels of adolescents and parents attitude. As derived from all these findings, students see the interaction of important factors such as parental attitude, examination anxiety and future expectancy on school burnout.