Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde durumluk sınav kaygısının sigara kullanımı ile depresyon belirtileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of condition examanxiety on smoking and depression symptoms instudents preparing for the university exam
  1. Tez No: 711511
  2. Yazar: HÜSEYİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Durumluk sınav kaygısı, depresyon, sigara kullanımı, Konya, Condition exam anxiety, depression, smoking, Konya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Araştırma lise öğretimini bitirmeye yakın son sınıf öğrencilerinde veya bitirmiş üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde durumluk sınav kaygısının sigara kullanımı ile depresyon açısından ilişkisinin incelenmesine yöneliktir. Durumluk sınav kaygısının sigara kullanımı ile depresyon belirtileri üzerindeki etkisinin incelenmesi bu araştırma doğrultusunda sınırlandırarak katılacak olan öğrenciler Konya ilinin Akşehir ilçesinde yaşayan üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerden 200 katılımcıya uygulanarak Ekim ayının son haftasına göre planlanarak toparlanmıştır. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin seçiminde amaçsal (monografik) teorik örneklem yöntemi kullanılmıştır. Sonrasında öncelikle katılan kişilere onam formu verilmiş ve sosyo-demografik bilgiler kişisel bilgi formu, sınav kaygılarını tam anlamıyla anlayabilmek adına Durumluk Sınav Kaygısı Ölçeği dağıtılmış ve katılımcıların kaygı düzeyleri bu testle, depresyon düzeyini belirlenmesi Beck Depresyon Ölçeği, sigara kullanımına ilişkin Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi Ölçeği kullanılarak oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS paket programıyla yapılarak Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Spearman's korelasyon analizi ve Çoklu Regresyon analizinden yararlanılmıştır Araştırma üniversite sınavına hazırlanan gençlerin durumluk sınav kaygısının sigara kullanımıyla, depresyon düzeylerinin cinsiyet, yaş grupları, mezuniyet, gelir, okul başarısı, aile tutumu, günlük tüketilen sigara, değişkenlerine göre farklılıklar görülmektedir. Araştırmanın sonucunda durumluk sınav kaygısının depresyon düzeyi arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkisi bulunmuştur. Söz konusu üniversite sınavı kaygıya da depresyona neden olur ve sigara kullanımını etkilemektedir. Durumluk sınav kaygısının, depresyon düzeyinden sigara kullanımının etkisinin risk teşkil eden depresyon grupları içerisinde ilişkili olarak etkilendiğini önemli bir sonuç olarak göstermektedir. Ülkemizin son zamanlarda küresel çapta önüne geçilemeyen pandemi olaylarından eğitim sistemi de etkilenerek üniversite sınavına hazırlanan gençler üzerinde yüz yüze eğitimin yerini online eğitimler alması kaygı durumunda da farklılığa neden olmuş ve kişileri etkilenmesinden, üniversite sınavına hazırlananlara destek olunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research is aimed to examine the relationship between state exam anxiety in terms of smoking and depression in senior students who are close to finishing high school or preparing for university entrance exams. Examination of the effect of state exam anxiety on smoking and depression symptoms was limited in line with this study, and the students who would participate were applied to 200 participants from the students who were preparing for the university entrance exam in Akşehir district of Konya and were collected according to the last week of October. The purposeful (monographic) theoretical sampling method was used in the selection of the students preparing for the university exam. After that students preparing for the university exam and then, the socio-demographic information personal information form, the State Exam Anxiety Scale will be distributed in order to fully understand the exam concerns and the anxiety levels of the participants are Determining the level of depression with the test was created using the Beck Depression Scale and the Fagerstrom Nicotine Dependence Test Scale regarding smoking. In the SPSS package program, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis h test, Spearman correlation analysis and multiple regression analysis were used in statistical analyses of the data obtained. vii There are differences between the state exam anxiety of young people preparing for the university entrance exam and their depression levels according to the variables of gender, age groups, graduation, income, school success, family attitude, daily cigarette consumption. As a result of the study, a significant negative relationship was found between state exam anxiety and depression level. The mentioned university exam causes anxiety and depression and affects smoking. It is an important result that the effect of smoking from state of the art anxiety and the level of depression is correlatedly affected by the risk-posing depression groups. The fact that the education system of our country has been affected by the globally unavoidable pandemic events, and the replacement of face-to-face education on young people preparing for the university exam has caused a difference in case of anxiety and it is recommended to support those preparing for the university exam.