Van kent merkezi ve yakın çevresinin yeşil altyapı bileşenlerinin belirlenmesi
Determination of green infrastructure components of van city center and near environment
  1. Tez No: 526620
  2. Yazar: AYŞE DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL BAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Alan, Çekirdek alan, Koridor, Van kent merkezi, Yeşil altyapı, Area, Corearea, Corridor, Van city center, Green infrastructure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
VAN KENT MERKEZİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN YEŞİL ALTYAPI BİLEŞENLERİNİN BELİRLENMESİ DEMİR, Ayşe Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Emel BAYLAN Aralık 2017, 90 sayfa Hızla artan kentleşme ve nüfus ve teknolojik gelişmelerin baskısı altında kalan ve bunun sonucu olarak doğal alanlardaki parçalanmalar ve arazi kullanımında değişimler yaşayan Van kent merkezi ve yakın çevresi araştırma alanı olarak belirlenmiştir. Araştırma alanı olarak belirlenen Van Kent merkezi ve yakın çevresinin yeşil alt yapı bileşenleri bakımından mevcut durum analizi yapılarak, bu bileşenler arasında bağlantıların sağlanarak güçlendirilmesi ve kent merkezinin bu bileşenlerle bağlantısının kurulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda belirlenen ekolojik ve kültürel parametreler, ARCGIS 10.2 de Spatial Analyst ve 3D Analyst araçları ile analiz edilerek YAB bileşenleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda çalışma alanında10 çekirdek alan(merkez), 16 alan (leke) ve 4 tane koridor (bağ/bağlantı) belirlenmiştir. Belirlenen yeşil altyapı bileşenleri arasında sürekliliğin sağlanması ve kent merkezinin yeşil altyapı bileşenleri bakımından güçlendirilmesi için gerekli yeşil altyapı uygulamaları belirlenmiştir. Böylelikle Van Kent merkezi ve yakın çevresinde YAB belirlenip bu bileşenler arasında bağlantıların sağlanması için gerekli açık yeşil alan uygulamaları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATON OF GREEN INFRASTRUCTURE COMPONENTS OF VAN CITY CENTER AND NEAR ENVIRONMENT DEMİR, Ayşe M. Sc. Thesis, Landscape Architecture Department Thesis Advisor: Asst. Assoc. Dr. Emel BAYLAN December 2017, 90 page Van city center and its immediate surroundings, which are under the pressure of rapidly increasing urbanization and population and technological developments, and as a result of this, have been changed as a result of fragmentation in natural areas and land use. By analyzing the current situation of the green infrastructure components of the Van city center and the surrounding area determined as the research area, it is aimed to strengthen the connections between these components and establish the connection of the city center with these components. In this context, determined ecological and cultural parameters were analyzed by ARCGIS 10.2 with Spatial Analyst and 3D Analyst tools and green ınfrastructure components components were determined. As a result of the analyzes made, 10 core areas (center), 16 areas (stain) and 4 corridors (bond / connection) were determined in the study area. Green infrastructure implementations have been determined to ensure continuity between the identified green infrastructure components and to strengthen the city center's green infrastructure components. Thus, a link between these components was determined by determining the green field applications required to determine the green ınfrastructure components and the connections between these components in and around Van City.