İzmit (Nikomedia) kültür varlıkları ve arkeolojik turizm
Cultural properties of İzmit and archaeological tourism
  1. Tez No: 526643
  2. Yazar: TULU GÖKKADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇALIK ROSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: İzmit, Nikomedia, Arkeoloji, Kültür Varlıkları, Arkeolojik Turizm, İzmit, Nicomedia, Archaeology, Cultural Property, Archaeological Tourism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma İzmit'te kent arkeolojisinin ve arkeolojik turizmin birbirini destekleyerek interaktif bir şekilde geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada İzmit tarihi ve arkeolojisi ile ilgili antik kaynaklar, yapılan araştırmalar ve yayınlar incelenerek kentin tarihi, arkeolojisi ve kültür varlıklarının bütünsel olarak derinlemesine anlaşılması üzerinde durulmuştur. Coğrafi konumundan kaynaklanan jeopolitik yapısını geçmişten günümüze kadar taşımış olan İzmit (Nikomedia) Hellenistik Dönem'de Bithynia Krallığı'nın, sonra da Roma İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. Ancak İzmit içinde yaşayan tarih, arkeoloji ve kültür varlıkları ile tanınmamaktadır. İzmit tarihinin, arkeolojisinin ve kültür varlıklarının arkeolojik turizm ile yerel topluma olduğu kadar ulusal ve uluslararası alanlarda kamuya tanıtılması mümkündür. Bu şekilde kamu bilincinde kent tarihinin daha derinden algılanması ve kültür varlıklarının koruma sorumluluğu taşıyan bir bakış açısından anlaşılması sağlanabilir. Arkeolojik turizm, arkeoloji çalışmalarını destekleyecek ve kültür varlıklarını kültürel kimliği oluşturan kentsel öz değer olarak kabul edecek sosyo-kültürel altyapının oluşmasına yüksek değerde bir katkı sağlayacaktır. İzmit kenti içinde arkeolojik turizmin kent arkeolojisi ile olumlu bir yönde etkileşerek geliştirilmesi disiplinlerarası ortak bir çalışma ile gerçekleşebilir ve bu şekilde kentin kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılmak için korunması desteklenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to contribute to the interactive progress of urban archaeology and archaeological tourism in İzmit. The ancient literary sources, previous studies, archaeological work and publications on Nicomedia and Bithynia have been researched and evaluated for attaining a deeper understanding of the history, archaeology as well as the cultural properties at İzmit. In the Hellenistic age Nicomedia was the capital of the Kingdom of Bithynia. When Emperor Diocletian stationed himself in Nicomedia AD 284, the city became the ruling capital and the military core of the Roman Empire. In our day the depth of the history and the archaeological heritage in İzmit is not well understood among the public. Archaeological tourism can promote the history and the archaeology of İzmit not only to her own people but also to the national and international public, thus give the local community a way to understand at a deeper level their indigenous history and the cultural properties. Archaeotourism can initiate the establishment of a socio-cultural environment in which people will regard the cultural properties as a part of their own cultural identity. Furthermore, it can support the growth of urban archaeology in the city. Urban archaeology and archaeological tourism, while interacting to cooperate with each other, can enhance the protection of the city's cultural heritage for the generations to come.