Kocaeli ve çevresinde bulunmuş eserler üzerinden Nikomedia heykeltıraşlık üslubunun incelenmesi
An investigation of Nicomedia sculpture style through artifacts found in Kocaeli and its surrounding
- Tez No: 822430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJDE PEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Nikomedia, Bithynia, Heykeltıraşlık, Portre, Arkeoloji, Numismatik, Epigrafi, Antik Kaynaklar, Nicomedia, Bithynia, Sculpture, Portraiture, Archaeology, Numismatic, Epigraphy, Ancient Sources
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 670
Özet
Antik Nikomedia (İzmit) Kenti Hellenistik Dönem'de Bithynia Krallık başkenti, Roma Dönemi'nde eyalet başkentliği yapmıştır. Tetrarşi yönetimi esnasında Roma İmparatorluğu'nun dört başkentinden biridir. Kent yüzyıllar boyunca zengin ve önemli bir metropolis olarak varlığını sürdürmüştür. Bu zenginlik, kaçınılmaz olarak, Antik Çağ'ın en önemli saygınlık, güç ve propaganda aracı olan mimarlık ve heykeltıraşlık eserlerine yansımış olmalıdır. Bu tezde, Nikomedia ve geniş etki alanında bulunmuş heykeltıraşlık eserleri üzerinden heykeltıraşlık faaliyetleri ve bölgedeki heykeltıraşlık atölyelerine dair tespitler yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, antik kaynaklardan, numismatik ve epigrafik verilerden yararlanılmıştır. Özellikle kült ve portre heykeller olmak üzere kentteki özgün üretimler tespit edilmiştir. Kent heykeltıraşlığının etkilediği ve etkilendiği üsluplar ve yerleşimler ortaya konmaya çalışılmıştır. Böylelikle Nikomedia heykeltıraşlığının yaklaşık altı yüzyıllık sürecinin genel hatları, özgünlüğü ve etkileşim ağı arkeolojik veriler aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Nicomedia (Izmit) was the capital of the Bithynia Kingdom during the Hellenistic Period and the provincial capital during the Roman Period. It was one of the four capitals of the Roman Empire during the Tetrarchy. The city has continued existence as a prosperous and important metropolis for centuries. This prosperity should inevitably be reflected in the works of architecture and sculpture, which were the most important means of prestige, power, and propaganda of Antiquity. In this thesis, determinations were made about sculpture activities and sculptural workshops in the region through the sculptures found in Nicomedia and its environs. For this purpose, ancient sources, numismatic and epigraphic data were used. Unique works in the city, especially cult statues and portrait sculptures, were identified. Thus, the general lines, originality, and interaction network of the nearly six hundred years process of Nicomedia sculpture were evaluated through archaeological data.