Çocukluk dönemi algılanan ebeveyn tutumlarının yetişkinlik dönemindeki aleksitimi ve empatik eğilim ile ilişkisi
Relation of chi̇ldhood perceived parental attitudes to alexithymia and empathic tendency during adulthood
- Tez No: 526671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Dönemi Algılanan Ebeveyn Tutumları, Yetişkinlik Dönemi, Aleksitimi, Empatik Eğilim, Ebeveynlik Stilleri, Childhood Perceived Parental Attitudes, Adulthood, Alexithymia, Empathic Tendency, Parenting Styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Genel amacı, yetişkinlikteki aleksitimi ve empati düzeyinin çocukluk dönemi algılanan ebeveyn tutumu ile ilgili olduğunu saptamak olan bu tez, çocuk gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği(Tas-20), Algılanan Ebeveyn Tutumları-Çocuk Formu (Short-EMBU) ve Empatik Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Formlar, Üsküdar Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmaya 18 yaşın üstünde olmak üzere 197 öğrenci katılmıştır. Çocukluk dönemi algılanan ebeveyn tutumlarının yetişkinlik dönemindeki aleksitimi ve empatik eğilim ile ilişkisi araştırılırken çıkan bulgular sonucunda, aleksitimi ve empatinin, algılanan ebeveyn tutumu ile ilgili olabileceği sonucuna varıldı. Kanıtlar, ebeveyn tutumu ile empati düzeyi ve aleksitimi arasında güçlü bir ilişki olduğunu doğrulamaktadır. Bu çalışma, ebeveynlik tutumları ve aleksitimi; ebeveynlik tutumları ve empati düzeyi arasındaki bağlantıyı araştırarak literatüre katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The general objective of this thesis is to determine that alexithymia and empathy in adulthood are related to perceived parental attitudes of childhood. This study is of great importance for child development. Demographic Information Form, Toronto Alexithymia Scale (Tas-20), Perceived Parental Attitudes-Child Form (s-EMBU) and Empathic Tendency Scale were used in the study. The forms were applied to students studying at Üsküdar University. 197 students participated in the study over the age of 18. As a result of investigating the relationship between perceived parental attitudes in childhood and alexithymia and empathic tendency in the adulthood, it was concluded that alexithymia and empathy may be related to perceived parental attitudes. Evidence confirms a strong relationship between parental attitudes and empathy and alexithymia. This study contributed to the literature by investigating the relationship between parenting attitudes and alexithymia; between parenting attitudes and empathy level.