Tarihi süreçte Kosova sorunu ve uluslararası boyutu
The historical period and the international dimension of the Kosovo conflict
- Tez No: 526692
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Sırbistan, Milliyetçilik, Arnavutluk, Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Kosovo, Serbia, Nationalism, Albania, United Nations, NATO, European Union
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Kosova, 1974 Anayasası ile Sırbistan içerisinde hukuki özerklik elde ederek Yugoslavya'da bulunan diğer halklarla eşit kültürel haklara sahip olmuştur. Ancak Yugoslavya içerisindeki bu cumhuriyetlerinin sahip olduğu ayrılma hakkı Kosova'ya tanınmamıştır. Sırbistan'ın 1989'da Kosova'nın özerkliğini kaldırması bölgedeki şiddet girdabına ivme kazandırırken, Kosova'nın bağımsızlık sürecini hızlandıran en önemli olaylardan biri olmuştur. Milliyetçilik çatısı altında birleşen Arnavut gruplar silahlı direniş hareketi için UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu)'yı kurmuşlardır. Bu noktadan sonra önüne geçilemeyen katliamların, göçlerin ve insan hakları ihlallerinin bölgenin tamamını tehdit etmesi nedeniyle NATO 1999'da Yugoslavya'ya müdahale etmiştir. Neticede Yugoslav ordusunun Kosova'dan çekilmesi sağlanarak şiddet durdurulmuştur. Bölgede BM denetiminde geçici bir yönetimin kurulmasının ardından yeniden inşa süreci başlamıştır. Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesine yönelik gerçekleştirilen görüşmeler bir sonuca varamayınca Kosova 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak bu gelişme sorunun çözüldüğü anlamına gelmemektedir. Bir taraftan Sırbistan Kosova'yı hala kendisine bağlı olarak görürken, diğer taraftan da Kosova'nın kuzey bölgelerinde sayıca fazla olan Sırplar ile Arnavutlar arasında zaman zaman çatışmalar yaşanmaktadır. Kosova hükümetini tanımayan ve Sırbistan'dan destek alan kuzey Kosova Sırpları, kendi paralel kurumlarını kurarak bölgeyi yönetmektedirler.
Özet (Çeviri)
Kosovo, obtaining legal autonomy within Serbia and Yugoslavia in the 1974 Constitution has been of equal cultural rights with other peoples. However, the right of secession for these republics in Yugoslavia is not recognized in Kosovo. Serbia's removal of Kosovo's autonomy in 1989 was one of the most important events that accelerated Kosovo's independence process, accelerating the violence in the region. Albanian groups united under the roof of nationalism established the UCK (Kosovo Liberation Army) for the armed resistance movement. NATO intervened in Yugoslavia in 1999 because massacres, migrations and human rights violations that could not be avoided after this point threatened the entire region. As a result, violence has been halted by withdrawing the Yugoslav army from Kosovo. After the establishment of a temporary management under UN control in the region, the reconstruction process has begun. Kosovo declared its unilateral independence in 2008, when negotiations on the determination of Kosovo's final status could not be concluded. However, this development does not mean that the problem is solved. On the one hand, Serbia still sees Kosovo as dependent, while on the other side there are occasional conflicts between Serbs and Albanians, who are numerous in Kosovo's northern territories. Northern Kosovo Serbs who do not recognize the Kosovo government and are backed by Serbia are managing the region by establishing their own parallel institutions.