Taban izolatörlü betonarme binaların tasarımı ve analizi
Design and analysis of reinforced concrete buildings with base isolator
- Tez No: 526780
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Base isolation system, earthquake regulations, forces, story drift DESIGN AND ANALYSIS OF REINFORCED CONCRETE BUILDINGS WITH BASE ISOLATOR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında yapıların periyotlarını uzatarak, göreli kat ötelemeleri ve kat ivmeleri azaltarak deprem kuvvetleri azaltmak amacıyla geliştirilmiş sismik yalıtımlı tekniği ile inşa edilen betonarme yapıların tasarım esasları ele alındı. İlk başta sismik yalıtımlı tekniğin genel kavramı, daha sonara bu sistemlerinin sınıflandırılması, mekanik özellikleri ve teorik bilgileri sırayla anlatıldı ve sismik yalıtımlı yapılara ilişkin yönetmelik koşulları anlatıldı. Uygulamalar kısmında, 7 katlı betonarme bir yapının ankastre mesnetli hali ve sismik yalıtımlı hali incelenmiştir. Yapının taban yalıtımlı modelinde mesnet olarak Kurşun çekirdekli kauçuk izolatör kullanılmıştır. Sismik yalıtımlı yapı modelinin tasarımında 2018 Türkiye deprem yönetmeliği kullanılmıştır. Son bölümde,“temel sistemi-üst yapı bütünleşik”Klasik Yapı Sistemi ve“temel sistemi-üst yapı ayrışık”Taban İzolatörlü Sistemlerin ayrı ayrı Sap 2000 bilgisayar programı ile yapılan analizlerinden elde edilen sonuçlardan taban kesme kuvvetleri, göreli kat ötelemeleri, yapı periyotları ve maksimum kat ivmeleri karşılaştırmalı olarak tablolar halinde verilerek değerlendirilmiştir ve yapı mühendisliği açısından avantaj ve dezavantajları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a reinforced concrete building model whose natural periods are increased is described. By reducing periods, story drift and shear forces, earthquake effect on the structure is minimized. The model built using seismic isolation systems to reduce destructive effect of seismic forces are investigated in this study. First of all, classification of isolation system is explained where different materials are combined under this session. In the following chapters, mechanical characteristics of these systems are explained then theoretical parts of the seismic isolation systems were explained thoroughly with code requirements for seismic isolated Structures. During the analysis Sap 2000 was used, a fixed-base structure and base isolated building of a 7 storey reinforced concrete structure have been designed. In this thesis, Lead rubber bearing was used. The codes regulations for Reinforced Concrete building used here is The 2018 Turkish Earthquake Codes. In the final section of the study analysis results comprsing floor displacemnts, natural periods, shear forses and floor accelerations were compared using tables and graphs. After the comparison of the results a solution and recommendations were prepared. The benefit and disadvantages of using isolation system in building structures located in seismic zones were briefed.