Türkiye Büyük Millet Meclisi zabıtlarında Türk, Türklük ve Türkçülük (1920-1950)
Turks Turkism and Turkishnes in the official reports of Turkish Grand National Assembly (1920-1950)
  1. Tez No: 526895
  2. Yazar: YUSUF CİHAT ZORBACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SARISAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk, Meclis, T.B.M.M, Türkçü, Milletvekili, Millet, Turk, Assembly, Turkısh Grand National Assembly, Turkısh, Minister, Nation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkçülük, Türk milletini her alanda yükseltmeyi amaçlayan görüştür. Türkçülük düşüncesinin fikir aydınlarından bazıları T.B.M.M' de milletvekili olarak görev almışlardır. Milletvekillerin konuşmalarında Türklük vurgusu dikkat çekmektedir. Millet kavramı olarak“Anasır-ı İslam”ve“Osmanlı”meclisin ilk yıllarında tercih edilmiş olsa da ilerleyen yıllarda 1924'de anayasanın da değişmesi ile birlikte Türk milleti ifadesi benimsenmiştir. Hükümette bulunan bakanlar Türkçü söylemlerin yanı sıra icraatlar da gerçekleştirmiştir. Yabancı kökenli kelimelerin yerini Türkçe kelimeler almıştır. İslam dininin daha iyi anlaşılabilmesi için bu alanda da Türkçeleştirme hamleleri görülmektedir. İş alanında yabancıların hâkimiyeti kırılmıştır. Yerli sermaye teşvik edilmiştir. Orta Asya'daki Türk devletleri ile temaslar kurulmuştur. Devletin başındaki isimler Türkçü politika takip ettiklerini zaman zaman mecliste açıklamışlardır. İkinci Dünya Savaşı döneminde ülke içinde yaşanan Irkçılık-Turancılık Davası Türkçülerin dernekleşme ve fikirlerini yayma sürecini hızlandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkism is a view which aims The Turkish Nation to raise in every field. Some of the intellectuals creating Turkısm were assigned as MP in Turkish Grand National Assembly The emphasis on Turkish during the speeches of MPs draws our attention. Even though“Anasır-ı İslam”or“Ottoman”words were prefepred as a nation concept durıng the first years of the parliement, The expression of“Turkish Nation”was adapted in the followıng years after. The 1924 constitution was changed The ministers of the governmet took actions along with the speeches of Turkısm. Words of foreign origin were replaced with their Turkısh equivalances ın order to make Islam be understood better, Turkıfication attempts were seen in this field. The dominatıon of foreigners decreased in business. Natıonal capital was encouraged. The goverment came ınto contact with the Turks in the central Asia The people in the goverment announced that theywere following“Turkish policy”at the parliement from time to time The case of Racism- Panturanism during the WWII accelerated the process of formıng the association and of spreadıng the idea of Turkism