Suriye'deki iç savaşın Güneydoğu Anadolu bölgesinin ekonomisine etkisi
The impact of the internal war in Syria on the economy of Southeastern Anatolia
- Tez No: 526901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriye İç Savaşı, Türkiye'deki Suriyeli Sığınmacılar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ekonomi, Arab Spring, Syrian Civil War, Syrian Refugees in Turkey, Southeastern Anatolia of Turkey, Economy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada Suriye İç Savaşından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ne derece etkilendiği ekonomik veriler yardımıyla açıklanmıştır. Çalışmada öncelikle Arap Baharı adı verilen Ortadoğu'daki yönetim karşıtı halk hareketlerinin ortaya çıkmasına neden olan faktörler ve bunun 2011 Mart tarihi itibariyle Suriye'de etkili olmaya başlaması, gün geçtikçe daha da büyüyüp uluslararası bir sorun haline geldiği süreç üzerinde durulmuştur. Uluslararası aktörlerin Suriye Krizine nasıl müdahil oldukları, hangi politikaları izledikleri ve krizin çözümü için atılan adımlar detaylı olarak açıklanmıştır. Göç, mültecilik ve sığınmacılık kavramları detaylı olarak irdelenmiştir. Türkiye'de ve dünya genelinde mülteci ve sığınmacı kavramlarının çerçevesi ile Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların hukuki statüleri ele alınmıştır. Bunun yanında Türkiye'ye yönelik Suriyeli sığınmacı göçüyle Türkiye'deki sayılarına ve barınmalarına ilişkin veriler sunulmuştur. Daha sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Suriye İç Savaşından nasıl etkilendiği noktasında ekonomik göstergelerin (ihracat, ithalat, enflasyon, iş gücü piyasası parametreleri, turizm) yıllar itibariyle değişimleri göz önünde bulundurularak detaylı bir analiz yapılmıştır. Son olarak, elde edilen veriler ışığında bir sonuca ulaşılıp değerlendirilmesi yapılmış ve konuyla ilgili çeşitli çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İn this study it is explained that to what extent Southeastern Anatolia of Turkey has affected by Syrian Civil War with the help of economic data. First of all, it is examined in the study that the initiative factors which has caused to birth of Arab Spring which is a civil commotion against regimes in the Middle East and emerging of Arab Spring in Syria after March 2011 and its process of evolving to an international crisis. How international agents have involved in the Syrian Crisis, which policies they have traced and the taken steps for solving the crisis are explained in details. İmmigration, refugee terms are studied in detail. The frame of refugee term in Turkey and the world and the statue of Syrian refugees in Turkey are discussed. İn addition, the data about the number of Syrian refugees in Turkey and their sheltering conditions are presented. After that, how Southeastern Anatolia of Turkey has affected from Syrian Civil War is explained in detail by taking into consideration of economic indicators (export, import, inflation, labor market parameter, tourism). Finally, it has been reached a conclusion and assessed in the light of acquired data and it has been presented different solution afters.