İslâm kelâmında mûcize ve kerâmet dışındaki hârikulâde haller
The astounding states of Islamic theology besides it's miracles and oracles
  1. Tez No: 526902
  2. Yazar: MUHAMMED NURULLAH AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hârikulâde, Mûcize, Kerâmet, İrhâs, Maûnet, İstidrâc, İhânet/Hızlân, Wondrous, miracle, oracle, irhâs, maunet, witchcraft, betrayal
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Allah, İnsanları imtihan için yeryüzüne göndermiş, onları başıboş bırakmamış, kitaplar ve peygamberlerle desteklemiştir. Fakat bir kısım insanlar kitapları ve Peygamberleri inkâr ederek, gönderilen nebîlerin elçiliklerini ispat için sıra dışı şeyler göstermelerini istemişlerdir. Bunun üzerine Allah, elçilerini mûcize ile desteklemiştir. Mûcize yalnız peygamberlere hâstır. Fakat âlimlerimiz Kur'ân-ı Kerîm'den hareketle nebî olmayan kimselerden de olağanüstü haller meydana gelebileceğini söylemişlerdir. Örneğin Kur'anda Hz. Meryem'e sunulan olağanüstü ikramlardan bahsedilir. Bazı âlimlerimiz bu duruma kerâmet demişlerdir. Bazı âlimlerimiz olağanüstü hadîselerin ancak peygamberlerde görülebileceğini söylemişler, bazı âlimlerimiz de Allah dilemeden hiçbir şeyin mümkün olmayacağını ifâde etmişlerdir. Ehl-i Sünnet'e göre resül olacak kimsenin henüz küçükken bir takım olağanüstü haller göstermesine İrhâs, zor durumda kalan mü'min bir kula yardım yetişmesi durumuna meûnet, inkârcılardan meydana gelen olağanüstü durumlara İstidrâc, küfrü ve günahı sabit kişilerin ellerinde ve onların isteklerine ters olarak ortaya çıkan olağanüstü durumlara ise ihânet/hızlân denilmiştir. Mu'tezile âlimleri bu tür olağanüstü halleri olanaksız görmüşlerdir. Ehl-i sünnet olağanüstü haller hakkında hemfikir olup, Kur'ân-ı Kerîm'den âyetler ve hadîsler ile bu görüşlerini desteklemeye çalışmışlardır. Özellikle tasavvuf çevreleri hârikulâde olayları çok önemsemiş, konuya eserlerinde epeyce yer vermişlerdir, fakat bu durum hârikulâde hadîselerin istismar edilmesine zemin hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
Allah sent people to earth for exams, did not leave the books unconscious, supported them with books and prophets. Some people, however, denied the books and the prophets, and asked them to show the things they sent to prove their embassies. So Allah supported His apostles with miracles. Miracle alone is peculiar to the prophets. But our scholars have said that from the Koran, extraordinary situations may occur from non-Jews. For example, in the Qur'an, the extraordinary treatises offered to Mary are mentioned. Some of our scholars have called this condition. Some scholars have said that extraordinary events can only be seen in the prophets, some of our scholars have stated that nothing will be possible without Allah. According to Ahl al-Sunnah It is called Irhâs to show a number of extraordinary situations when no one will ever be. In case of assistance to a person who is in a difficult situation is called meûnet. extraordinary situations that occur in denials are called İstidrâc. the extraordinary situations that emerged in contravention of the wishes of the abusers and sinners were called the ihanet/hızlan. Mutazilâh scholars have seen such extraordinary situations impossible. Ahl al-Sunnah agreed about extraordinary situations and tried to support these views through Qur'anic verses and hadiths. In particular, the Sufism circles are very important to the events. they gave the subject quite a lot of space in their work. but this situation hâs paved the way for the abuse of the revelations