Özel ve kamu mevduat bankalarının küresel finansal kriz sonrası davranış değişiklikleri: Türk bankacılık sektörü örneği
Differences in banking behaviours of public and private deposit banks in the face of the global financial crisis: The case of Turkey
  1. Tez No: 526993
  2. Yazar: FATİH KAYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ ARHAN ERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Davranışları, Özel ve Kamu Mevduat Bankaları, Küresel Finans Krizi, Banking Behavior, Public and Private Deposit Banking, Global Financial Crisis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren kamu ve özel sermayeli mevduat bankalarının davranış farklılıklarının, küresel finans krizi sonrasında kriz öncesine kıyasla değişim gösterip göstermediğini tespit etmektir. Çalışma, 2005-2015 yıllarını kapsamaktadır, davranış farklarının tespiti için çeyrek dönem banka finansal verileri kullanılmıştır. Aktif büyüklük açısından (söz konusu 11 yıl içerisinde çeyrek dönemler bazında ilk 10 sırada yer alan ve 2015 sonu itibarıyla faal olan) toplam 12 mevduat bankası (3 kamu ve 9 özel sermayeli) çalışma kapsamına alınmıştır. Banka davranışları olarak; kredi verme, likidite, sermaye ve risk-alma davranışları incelenmiştir. Küresel finansal kriz, banka mülkiyeti, bankaya özgü değişkenler, makroekonomik-finansal değişkenler ve mevzuat değişikliği, banka davranışlarına etki eden etkenler olarak belirlenmiştir. Kuruluş amacı ve misyonu dikkate alındığında, özel bankalara nazaran küresel finans krizi sonrasında kamu bankalarının davranışlarının değişim göstermesi ve kamu bankalarının daha fazla kredi plase etmesi beklenmektedir. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de kamu ve özel sermayeli mevduat bankalarının davranış farklarının, küresel finansal kriz sonrasında kriz öncesine kıyasla, anlamlı derecede değişim gösterdiğine işaret etmektedir. Kamu bankaları, küresel finansal krizin ekonomi üzerinde etkilerinin görülmeye başladığı dönemden itibaren -krizin etkilerini bertaraf edebilmek için- kredi plasmanında özel bankalara nazaran daha aktif rol üstlenmeye başlamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out whether there is a difference in difference between public and private deposit banks' behaviour in Turkey after the 2008 global financial crisis. The period of the study covers the years 2005-2015, quarterly financials of the banks are used in the study in which the difference in difference (DiD) analysis is utilized to determine public-private deposit bank behaviour difference in the face of the crisis. For the examination period of 11 years, 12 deposit banks that are found to have been in the top ten deposit bank list and that are operational as of the end of 2015 are taken into account. Banking behaviours are considered to be lending, holding liquidity & securities, capital and risk taking. Determinants of the said behaviours are specified as the global financial crisis, bank-ownership variable, bank-specific variables, macroeconomic & financial variables and finally legislation variable. Considering the very nature of public deposit banks in Turkey, it is expected that they lended more in comparison to private ones in order to eliminate the negative effects of the crisis. In the light of findings based on the econometric analysis, this study argues that after the global financial crisis there exists a change in differences between the behaviour of public deposit banks and that of private ones in Turkey with regard to lending (loan supply), holding liquidity & securities, capital and risk taking. The main argument of the study is that public deposit banks took more active role when compared to private ones to ease the negative impacts of the global financial crisis of 2008.