İlkokul öğrencilerinin okul ile ilgili korkularının değerlendirilmesi: Ölçek geliştirme çalışması
The evaluation of primary students' school fears: The study of measure development
- Tez No: 527006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL KÜÇÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Korku, İlkokulda korku, İlkokulda korku ölçeği, Ölçek geliştirme, fear, fear in primary, fear scale in primary, scale development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Denetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin okul hayatlarındaki korkularını ortaya çıkarmak için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Ölçeğin geliştirilme aşamasında, çocuklara okul hayatındaki korkularına yönelik hikayeler yazdırılmıştır. Seksen öğrencinin hikayesinden yola çıkılarak açık uçlu sorular hazırlanmış, sorulara verilen cevaplar, drama yoluyla belirlenen korku durumları ve ilgili literatür taranarak elde edilen bilgilerle madde havuzu oluşturulmuştur. Bu madde havuzu doğrultusunda 73 maddelik bir ölçek formu hazırlanmış, 147 öğrenciye ön deneme olarak uygulanmıştır. Uygulama esnasında çocukların anlayamadığı sorular not alınmış, 2 soru anlaşılır olmamasından dolayı çıkarılmıştır. Yetmiş bir soruya indirilen ölçek formu alanında uzman 12 akademisyenden görüş alınarak 44 maddeye indirilmiştir. Kırk dört maddeden oluşan ölçek formu ile 619 öğrenciden veri toplanmıştır. Bunların 558 tanesi geçerli olarak kabul edilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) sonrasında 22 maddeden oluşan üç faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Bu faktörler otorite korkusu, akran korkusu ve başarısızlık korkusu olarak adlandırılmıştır. Ölçeğin toplam varyansı açıklama yüzdesi 49,705 olarak hesaplanmıştır. İç tutarlılık katsayıları, otorite korkusunda .87, akran korkusunda .85 ve başarısızlık korkusunda .80 olarak bulunmuştur. Ölçeğin toplamının iç tutarlılık katsayısı ise .91'dir. AFA sonucunda ölçeğe son şekli verilmiştir. Son haliyle 460 öğrenciye uygulanan ölçeğin 449 tanesi geçerli sayılarak doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile uygunluğu incelenmiştir. DFA sonucu üç faktörlü yapı doğrulanmış, uyum indekslerinin iyi uyuma işaret ettiği belirlenmiştir. Sonuç olarak İlkokulda Korku Ölçeğinin (İKÖ), çocukların okul hayatındaki korkularını ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir araç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a scale was developed to determine the fears of 3rd and 4th class students in school life and then validity and credibitily of this scalewas searced. At the stage of developing scale, children were written stories about fear in the school life. By looking at the stories of 80 students, open- ended guestions were prepared. Item pool was made with answers to guestions, fear situation determined by drama and searching literature.. by direction of these guestions, a scale form with 73 items was prepared and ıt was applied to 147 students. During application the guestions children couldn't understand were noted and guestions were taken off because of the fact that it isn't clear. The scale form reduced to 71 guestions was reduced to 44 items I the view of 12 expert academians. The data was obtained by 619 students with the scale form containing 44 items. 558 of them were accepted as valid. After exploratory factor analysis a structure with 3 factors containing 22 items was obtained. These factors are called authority fear, peer fear and failure fear. Total variance explanation percent of the scale is 49.705. Internal consistency coefficient in outhority fear is 87, in peer fera is 85, in failure fear is 87. Total internal onsistency coefficient of the scale is 91. In EFA result, the scale was shaped. In the last status 449 of the scale applied to 460 were valid and the relevance to CFA was searcied. At the result of CFA, structure with 3 factors was verified. Coherence index points to a good harmony. As a result ıt's thought that fear scale in primary schoolis a valid and reliable vehicle to measure the fears of children in school life.