Reklamlarda kullanılan grafiksel ögelerin tüketiciler üzerindeki etkilerinin araştırılmasına yönelik bir inceleme
A research on the effects of graphıcal contents used ın advertısemen on the consumers
  1. Tez No: 527020
  2. Yazar: İSKENDER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklamlarda Grafiksel Öge, Grafik, Reklam, Reklam Ve Grafik, Graphical contents used in advertisements, Graphic, Advertisement, Advertisement and graphic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yeni üretilmiş bir ürünün ya da yeni hizmetin duyurusunu en etkili bir biçimde tüketicileri bilgilendirmesi ve ürünün yaygınlaşması için günümüzde reklam vazgeçilmez bir kitle iletişim aracıdır. Reklamların bu kadar etkin, hızlı ve anlaşılır kullanılmaları çeşitli araçlardan yararlanıldığını göstermektedir. Bu araçlar; renk, tipografi, fotoğraf, illüstrasyon, piktogram gibi grafik tasarımın yapı taşlarıdır. Reklamcılık sektörü ile ve grafik tasarımın ilişkisi tam da bu noktada başlamaktadır. Doğru kullanılan bir grafik tasarım yapı taşı reklamların başarılı bir strateji içerisinde olmasını ve üreticilerin ürünlerini hızlı, etkili satmalarına yardım etmekte ve tüketiciler için ise rekabet ortamının oluşmasını sağlayarak daha kaliteli üretimler meydana getirilmesini sağlamaktadır. Yapılan bu reklam üzerine incelemede geçmişten günümüze reklam kampanyalarının ve çalışmalarının tüketiciye nasıl, hangi yollarla ve ne şekilde aktarıldıkları incelenmiştir. Ayrıca yapılan anket çalışmasıyla da tüketicilerin reklamlarda kullanılan grafiksel ögelerden nasıl ve ne gibi etkilendikleri anket sonuçları ile gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Commercials are the most effective and the most essential mass medium to inform consumers about a newly produced goods or services for a product to become widespread. It shows that there are various tools for commercials to be so much effective, fast and intelligible. The basic tools such as color, typography, photography, illustration and pictogram are used for these purposes. The relation between the advertising factor and graphic design begins right at this point. A truly used graphic design basis helps an advertisement to be in a successful strategy and a product to be sold fast and effectively. It also provides more qualified manufactures by creating a competition environment for consumers. This study aims to analyses now and which ways the advertising campaigns reach the consumers, from past to present. Also, the questionnaire e studies Show how the consumers are affected by the graphical contents which are used in commercials.